Každá chudoba bolí

Každý ma niečoho nedostatok. Slovom "chudobný" často hovoríme o tých, čo majú málo peňazí, ale existujú rôzne dimenzie chudoby. Osamelému človeku chýba kontakt s ľuďmi - je emocionálne chudobný, aj keď má dobrú prácu a slušný plat. Bohatí ľudia často nevedia čo skôr, pre prácu sa môžu aj rozkrájať. Pre takých ľudí je tým najcennejším čas. V tom, čo im chýba, sú chudobní.

05.02.2010 10:24
Ján Žilinský Foto:
Ján Žilinský, kandidát ekonómie na Harvardovej univerzite, USA.
debata

Takýmto spôsobom rozmýšľa napríklad profesor Sendhil Mullainathan, ktorý je súčasťou novej generácie ekonómov hľadajúcich odpovede mimo tradičných hraníc storočia starej disciplíny. Ekonómia vždy bola o obmedzených zdrojoch, ale chcelo to mladú krv, ktorá s istou pokorou uznáva, že biológia, psychológia a iné vedy môžu vrhnúť svetlo na otázky spojené s nedostatkom práce či s chudobou.

Nový výskum naznačuje, že keď sa bohatí (v tradičnom zmysle slova) rozhodujú o kúpe niečoho, tak sa sami seba pýtajú: „Chcem to?“ Chudobní musia rozmýšľať iným spôsobom a majú skôr myšlienky typu: „Čoho sa vzdám, ak peniaze venujem na tento účel?“ Tí, čo musia sledovať každý cent, obetujú mnoho z toho, čo potrebujú pri každej kúpe, čiže ich každodenné rozhodnutia sú často zložitejšie a namáhavejšie.

To môže mať nešťastné následky. Ľudský mozog reaguje inak (často menej spoľahlivo), ak čelí komplexným úlohám. Preto nielen chudobní, ale aj bohatí pod tlakom povinností môžu podľahnúť závislostiam, ktoré sú krátkodobým útekom pred ťažkými dilemami.

Tu nastupuje biológia, ktorá okrem iného skúma, ako zvieratá reagujú na extrémne podmienky ako hlad alebo akútny nedostatok spánku (žiadny z týchto javov nie je v čase krízy u ľudí zriedkavý). V zvieratách sa v stresových podmienkach aktivuje pud sebazáchovy a celkom sa sústredia na prítomnosť. Bude potrebných viac pokusov, ale domnienka, že je nutné znížiť stresujúce prostredie v niektorých finančných domoch, znie už teraz celkom rozumne. Nech je zachovaný aspoň mierny záujem o zajtrajšok.

Nepatrilo by sa vynechať sociológov, ktorí dnes vedia podrobne vysvetliť, aké vplyvy má strata práce na spoločenské väzby, sebaúctu, ochotu pomáhať a aké dôležité je mať kamarátov – ich odporučenie, keď vedia o pracovnej príležitosti, je cennejšie ako sto inzerátov. Trend spájania poznatkov rôznych disciplín síce neprinesie koniec chudoby, ale umožní aspoň jej efektívnejšie a rýchlejšie zmiernenie.

debata chyba