Názor alebo vojnoví štváči?

„Krajiny, ktoré majú veľa výzbroje, dobrú výzbroj, modernú výzbroj, mali hneď v úvode Ukrajine tieto zbrane dodať a dnes by sme sa už tešili, že je po vojne.” Takto odpovedala na otázku moderátora relácie Na telo televízie Markíza o dodávkach zbraní na Ukrajinu europoslankyňa Monika Beňová.

06.06.2023 12:00
debata (214)

Na ďalšiu otázku Michala Kovačiča: „Nemáte problém posielať muníciu na Ukrajinu?” reprezentantka Smeru vo frakcii Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente odpovedala tiež jednoznačne: „Ak bude zabezpečená obranyschopnosť našej armády, tak nemám.” Člen predsedníctva Smeru Robert Kaliňák na otázku moderátora, či sa Beňová mýli, keďže podpredseda Smeru Juraj Blanár vyhlásil, že na Ukrajinu sa nemajú žiadne zbrane posielať, odpovedal, že nie, že Beňová „má iný názor”.

Dvojaký meter Smeru

Tolerancia k „inému názoru” europoslankyne je však v príkrom rozpore s tým, že predstavitelia Smeru všetkých, ktorí majú rovnaký postoj k dodávkam zbraní pre brániacu sa Ukrajinu ako ona, nazývajú vojnovými štváčmi. Nazývajú tak nielen slovenských politikov a publicistov, ale aj predstaviteľov orgánov EÚ a NATO a vlády členských štátov týchto zoskupení, ktorých je Slovenská republika členom, lebo zastávajú názor, že treba aj dodávkami zbraní pomáhať Ukrajine čeliť ruskej agresii.

Vojnovými štváčmi tak sú pre Smer aj sociálnodemokra­tické a socialistické strany pôsobiace v členských štátoch EÚ, ktoré zastávajú opačný názor na vojenskú pomoc Ukrajine, než má Smer. Pritom Smer je stále členskou stranou Strany európskych socialistov a Monika Beňová zastáva rovnaký názor ako socialistická frakcia v Európskom parlamente. Smer tak evidentne uplatňuje dvojaký meter. Inak by vzhľadom na emocionálnu vehemenciu a frekvenciu obviňovania kdekoho z vojnového štváčstva musel svoju europoslankyňu minimálne ostro pokarhať, ak nie priamo vylúčiť z radov strany.

Smer je v socialistickej politickej rodine v izolácii

Faktom je, že nemožno nájsť ani jednu sociálnodemokra­tickú či socialistickú stranu v EÚ, ktorej vedenie by hlásalo „ani náboj na Ukrajinu“, že s brániacou sa Ukrajinou nemáme nič spoločné, že dodávkami zbraní len eskalujeme konflikt, že Ukrajina sa v mene mieru má vzdať území, o ktoré ju Rusko olúpilo, že Ukrajinci nemajú umierať kvôli „pár šutrom“, že „kolektívny Západ chce dodať jadrové zbrane Ukrajine.“ Podobné názory prezentujú iba frakcie krajnej ľavice a krajnej pravice v Európskom parlamente. Smer sa v postoji k vojne na Ukrajine jednoducho dostal do politickej izolácie vo vlastnej európskej politickej rodine i vo vzťahu k vládam v členských štátoch EÚ. S výnimkou Orbánovej vlády a vlády neutrálneho Rakúska všetky podporujú vojenskú pomoc Ukrajine.

Smer opustil definíciu nášho národnoštátneho záujmu, za ktorú jeho poslanci hlasovali. Nemal by preto tých, ktorí tak neurobili, osočovať, že sú vojnoví štváči. Ako by sa Smer zachoval, keby sa obeťou agresie stalo Slovensko?

Preto možno položiť otázku, či je zo strany Smeru korektné jej evidentne široko politicky izolovaný názor na dodávky zbraní Ukrajine prezentovať ako jediný správny a zo všetkých ostatných, ktorí sa s ním nestotožňujú, robiť protimierové amorálne beštie? Nie je korektné pripustiť, že pomoc Ukrajine, aby sa ubránila agresii štátu so štyrikrát početnejším obyvateľstvom, je tiež cesta, ktorá môže viesť k nastoleniu mieru? Že cestou k mieru nie je odzbrojenie Ukrajiny, lebo by viedlo k jej kapitulácii pred agresorom? Veď takto by prezident Putin dostal zelenú, aby pokračoval v imperiálnych výbojoch prostredníctvom brutálneho porušovanie medzinárodného práva aj v iných oblastiach postsovietskeho priestoru.

Popieranie vlastného hlasovania

Dňa 25. februára 2022 NR SR obrovským konsenzom, aj hlasmi poslancov strany Smer, prijala vyhlásenie, v ktorom definovala slovenský národnoštátny záujem voči agresii Ruskej federácie proti Ukrajine. Poslanci vo vyhlásení odsúdili „nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine“. Bolo zdôraznené, že táto agresia proti „nezávislému a suverénnemu štátu je hrubým porušením medzinárodného práva“ a princípov viacerých medzinárodných dokumentov, počnúc Chartou OSN a končiac Základnou zmluvou NATO – Rusko, a „nebezpečným spôsobom podkopáva európsku a globálnu bezpečnosť a stabilitu“.

Poslanci vo vyhlásení požiadali Ruskú federáciu, aby „okamžite zastavila vojenské operácie a bezpodmienečne stiahla všetky ozbrojené sily a vojenskú techniku z celého územia Ukrajiny a plne rešpektovala závislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a vrátila sa k rokovaciemu stolu a úprimne hľadala riešenie mierovou cestou“. Vyjadrili plnú podporu Ukrajine a jej občanom a konštatovali, že „Ukrajina bojuje za hodnoty slobody, demokracie, politickej nezávislosti, štátnej suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú kľúčové aj pre Slovensko“.

NR SR tiež zopakovala „svoju neochvejnú podporu pre nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc“ a zdôraznila, že „stojí pri ľude Ukrajiny a jej demokraticky zvolených predstaviteľoch“.

Smer opustil túto definíciu nášho národnoštátneho záujmu, za ktorú jeho poslanci hlasovali. Nemal by preto tých, ktorí tak neurobili, osočovať, že sú vojnoví štváči. Je oprávnené klásť si otázku, ako by sa Smer zachoval, keby sa obeťou agresie stalo Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Európsky parlament #sociálna demokracia #vojna na Ukrajine