Nevinný žartík

Uchop iný zadok, odfoť to a zdieľaj; podpor Peťove huncútstva a vyjadri sa proti puritánstvu.

03.04.2013 22:00
debata (1)

Skupina s týmto dlhočizným kostrbatým názvom vznikla na Facebooku ako zhutnená reakcia časti veselého slovenského národa na nedávne „nevinné“ faux pas miláčika davov Petra Sagana.

Slovníky cudzích slov uvádzajú, že faux pas znamená netaktnosť, prehrešok proti spoločenským pravidlám a v širšom zmysle chybný krok, ktorý spôsobil nepríjemnosť a vzbudil pohoršenie. (Všade, s výnimkou Slovenska.)

Pripomeniem v chronologickej skratke. Sagan chytil na stupienku víťazov za zadok hostesku. Tá sa po „akcii“ ohradila, cítila sa dotknutá. Oprávnene. A potom niekto v šikovnom grafickom programe vytvoril fotografiu, na ktorej Sagan pri odovzdávaní tých istých cien chytil víťaza za penis. Reakcie na seba nedali dlho čakať.

Pri prvom – skutočnom – príbehu davy šalejú smiechom a bránia svojho hrdinu proti vlne puritánstva, ktorá nepozná zmysel pre humor. V tom druhom – vymyslenom – však časť rozšanteného davu úsmev odrazu stratila. (A ktovie, možno aj terč zábavy sám).

Vrátim sa opäť do prostredia definícií. Sexizmus definuje glosár rodovej terminológie Aspektu ako formu útlaku žien z dôvodu ich príslušnosti k ženskému pohlaviu.

A ešte jedna „poučka“, ktorá sa Saganovi stala poučením. Antidiskriminačný zákon hovorí, že sexuálne obťažovanie je verbálne, neverbálne alebo fyzické správanie sexuálnej povahy, ktorého následkom je narušenie dôstojnosti osoby a ktoré vytvára ponižujúce, zneucťujúce či urážlivé prostredie.

Pre nekritických fanúšikov je Saganov reálny ťah veľkou zábavou, ale také isté faux pas v gejskej (dokonca len fiktívnej!) verzii im už pod nos akosi nejde. Zaváňa to obťažovaním. (Ale no tak, bol to predsa tiež iba nevinný žartík.)

Ak by sa virtuálny gejský príbeh z grafického programu odohral v skutočnosti, Peter by sa zrejme dodnes zotavoval z fyzickej ujmy na zdraví. A tak by to bolo v poriadku, pretože čo má čo chlap chlapa obťažovať, nota bene na verejnosti!

Áno, je takmer isté, že sympaticky naivný cyklista je v tom nevinne. Jeho ospravedlnenie pôsobí úprimne. Nebol to iba on, kto ponížil hostesku. Mladú ženu za zadok chytila a poníženie jej spôsobila spoločnosť, ktorá sa so standing ovation zabáva, keď sa muž správa voči žene ponižujúcim spôsobom. Len preto, že je žena. A ona iba preto, že je žena, na mieste nezareaguje. Nepatrí sa to. Prehltnúť, odchod, záverečné titulky. Ďalší diel tohto spoločenského sitkomu pokračuje (povedzme) znásilnením na stredoškolskej žúrke. Vadí nevadí? A tak si tu žijeme. Obveseľuje nás, že ktosi obťažuje niečiu dcéru, priateľku, manželku, kolegyňu, sestru, mamu. Veď o nič nejde. Je to iba také zábavné tolerovateľné gesto, ani len faux pas to nie je. Čo tam po tom, že je druhej strane to gesto nepríjemné.

Navrhujem milovníkom sitkomov zo sociálnych sietí vytvoriť ďalšie zábavné skupiny a aplikovať ich obsah aj v praxi. Napríklad: chytím za zadok tvoju manželku… (a takú schytáš, že uvidíš!)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba