Lovu aj ťažbe zdar po novom

Ministerstvo pôdohospodárstva predložilo do pripomienkového konania návrh novely zákona o lesoch. Po jej prečítaní viacerým aj "nezákonoznalým" občanom musí zabehnúť. Tomuto ministerstvu totiž akoby v poslednom čase záležalo iba na dvoch veciach: zvýšiť ťažbu dreva v slovenských lesoch a zakázať ľuďom do nich chodiť.

28.05.2013 22:00
debata

Toť nedávno minister Robert Kaliňák zodvihol žlč občanom svojím smiešnym návrhom, aby ohlasovali miesto svojho viac ako 90-dňového pobytu v zahraničí, prípadne jeho zmeny, a tu nám rezort pôdohospodárstva ponúka ďalšiu abnormalitu namierenú proti ľuďom: obmedzovanie slobody pohybu!

Poslednou novelou zákona ministerstvo zakázalo pohyb „iba“ cyklistom a koňom po nevyznačených chodníkoch. Teraz v hlavách úradníkov skrsla myšlienka, že organizovať telovýchovné, športové či turistické súťaže a podujatia alebo vykonávať komerčné aktivity na lesných pozemkoch bude možné len po písomnej dohode s obhospodaro­vateľom lesa.

Neverím, že takýto návrh parlamentom prejde! Neverím, že ak sa „obhospodarovateľ“ (ospravedlňujem sa čitateľom za tento výraz) lesa s turistickou skupinou nedohodne, nebudú môcť turisti prejsť po vyznačenom chodníku, nebudú sa môcť prejsť po lese „iba tak“… Z hľadiska sociálneho, historického, kultúrneho ani morálneho nemá takýto zákon vo svete ani u nás obdobu!

Človek, ktorý si predkladanú novelu zákona prečíta, sa stratí v hustej hore paragrafov, ale keď sa z nej vymotá, je mu nadovšetko jasné, že ministerstvu nenápadne, alebo aj nápadne, ide o ďalšiu nikým nekontrolovanú ťažbu dreva. Ešteže máme toho lykožrúta, aspoň sa máme na čo vyhovárať. Keby situácia nebola vážna, viacerých by možno aj pobavila.

Žarty nabok, náhodná ťažba dreva je nebezpečnejšia ako všetky lykožrúty sveta a zneužíva sa, kde sa len zneužiť dá. Stačí sa zaujímať o Národný park Veľká Fatra, kde štátne (!) lesy vykonali niekoľko drastických zásahov do veľmi vzácnych a krásnych lesov s pralesovou štruktúrou – pre lykožrúta(!). Lenže toho tam takmer nebolo.

Netreba dodávať, že neustálym zvyšovaním ťažby dreva a odlesňovaním si nekoledujeme iba o povodne, ale o niekoľko rokov nebudeme mať drevo, a teda možno ani žiadne lesy!

Ak tomu dobre rozumiem, turisti a deti by už do zatiaľ existujúcich lesov bez povolenia nemali chodiť. Najlepšia a najlacnejšia je totiž verejná kontrola. Aj najnebezpečnejšia. Tam budú chodiť už len mašiny na ťažbu dreva, poľovníci, ktorí budú zabíjať zvieratá, sem-tam i nejaké stavebné stroje či náradie sa vyskytnú, lebo „obhospodarova­teľom“ lesov sa zdá, že hotelov a rekreačných stredísk máme na Slovensku málo.

Hotelov, benzínových čerpadiel, bilbordov, bánk… Vôbec, postavme si toho v slovenských lesoch čo najviac, aby sme tie povolenia potom mohli predávať a znovu bohatnúť. Možno však časom budeme musieť pridať do knižky o Červenej čiapočke dve vysvetlivky, lebo naše deti o chvíľu nebudú vedieť, čo je to vlk ani les.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba