Po čom LGBT túžia

„DOMA je mŕtvy!“ Nie, to nie je názov nového trileru, hoci u tmársky zmýšľajúcej časti americkej verejnosti môže tento radostný pokrik vyvolávať hororové vízie.

03.07.2013 22:00
debata

Najvyšší súd USA totiž minulý týždeň zrušil ustanovenie zákona na ochranu manželstva (DOMA – Defense of Marriage Act), ktoré definovalo manželstvo výhradne ako zväzok ženy a muža. „Zákon na ochranu manželstva porušuje záruky rovnej ochrany danej Ústavou Spojených štátov.“ Presne takto svoje rozhodnutie odôvodnil súd. Pred budovou Najvyššieho súdu sa tancovalo a plakalo šťastím: DOMA je mŕtvy.

Prelomovým sa však stal ešte jeden verdikt Najvyššieho súdu USA. Ten vyhlásil „kalifornský návrh 8“, zakazujúci manželstvá párov rovnakého pohlavia v Kalifornii, za protiústavný. Podľa neho ani rozhodnutie väčšiny v referende nemôže uprieť práva menšine. A to je naozaj silná káva. Inšpiratívna.

Svet sa vďaka internetu a sociálnym sieťam „zmenšil“ a vôňa tejto mimoriadne dobrej kávy dorazila obratom aj na Slovensko. Ako a kedy zamáva slovenským srdcovo-cievnym systémom nie je celkom jasné, ale fakt, že homoloby (ako LGBT aktivizmus nazývajú jeho odporcovia) dostala obrovskú dávku podpory pre typicky slovenské „vydržať!“, nespochybnia ani „dušpastieri“ z OľaNO.

A keď už som na návšteve v zahraničí, nazrime ešte do jednej krajiny. Tentoraz do tej Slovensku najbližšej. Do Českej republiky. Ako píše český Lui-magazine.cz, „keď sa Michaela a Lucia v marci 2012 zasnúbili, nemali ešte tušenie, aký vyčerpávajúci boj budú musieť zviesť s byrokraciou, kým sa v ich občianskych preukazoch objaví spoločné priezvisko a status registrovaná“.

Oficiálne sa obrady na českých úradoch konajú len v piatok, pričom v každom kraji je pre registrované partnerstvá určený iba jeden matričný úrad. Jedna zo žien si musela zobrať dovolenku, pretože jej zo zákona – na rozdiel od uzatvárania heterosexuálneho manželstva – nevyplýva nárok na platené voľno. Poplatky, štvormesačné „prehadzovanie si dievčat“ z jedného úradu na druhý (keďže každá bydliskom patrila pod iný), cestovanie hore-dolu, nekonečná komunikácia s úradmi. A na záver dobrá rada nad zlato, nech si na obrad vezmú kamarátku, ktorá ho povedie; vraj bude lepšie, ak „to“ urobí niekto známy.

Po obrade poplatky za žiadosť o zmenu priezviska, vyhlásenie o súhlase partnerky, ktorej meno si registrovaný pár vybral, naťahovanie času, zamietnutá žiadosť o nový občiansky preukaz s tým, že v príslušnom systéme chýba informácia o zmene priezviska, neplatné doklady, ohrozená zahraničná svadobná cesta. Ďalší kolotoč rokovaní s úradmi, ktorý po čase ukončil až zásah z ministerstva vnútra. A to sa Michaele a Lucii „registrovaný“ život iba začal.

Prezident Obama komentoval výroky najvyššej súdnej inštancie USA vetou: „Sme ľudia, ktorí vyhlásili, že sme si všetci rovní; láska, ktorú k sebe cítime navzájom, musí byť tiež rovná.“ A poučenie zo splneného amerického sna a českej reality? Aby slovenská parlamentná „homoloby“ premýšľala, po čom LGBT ľudia na Slovensku túžia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba