Český obrat

Už prvé vyjadrenia členov novej českej vlády potvrdili, že majú veľmi jasné postoje. Andrej Babiš ako minister financií zdôraznil jasnú prioritu boja proti daňovým únikom.

02.02.2014 22:00
debata

Ministerka práce Michaela Marksová-Tomin oznámila, že vláda do dvoch rokov zruší tzv. druhý dôchodkový pilier a zlúči ho s dôchodkovým pripoistením. Minister priemyslu a obchodu Jan Mládek zopakoval sľub, že navštevovať bude prednostne firmy, kde fungujú odbory. A potvrdil nutnosť bojovať proti dvojkoľajnému trhu práce, kde živnostníci platia oveľa menšie odvody ako zamestnanci. Koalícia prikročila k schváleniu zákona, ktorý zabezpečí predavačom oddych. Podobne ako na Slovensku budú aj v Čechách cez Vianoce obchody povinne zatvorené.

Po rozpačitom štvrťstoročí transformácie tak dochádza k obratu. Ľudí prestali zaujímať zázračné riešenia typu rovná daň či druhý pilier. Chcú politiku ako v Nemecku, vo Francúzsku či Švajčiarsku. Očakávajú, že namiesto sľubov o uťahovaní opaskov im vláda zabezpečí civilizované pracovné štandardy a že namiesto rečí o hľadaní konkurencieschop­nosti bude reálne pracovať. Teda, že uprace v riadení verejného sektora a v pravidlách hry pre firmy.

Česká republika má ohromný potenciál. Po rokoch sa to začína ukazovať. Českí investori dnes nakupujú firmy v západnej Európe, či už ide o menšie investície, ako kúpa švajčiarskej keramickej firmy, alebo tie veľké, ako kúpa jednej z najväčších nemeckých pekární Lieken Babišovým Agrofertom. Ešte agresívnejší sú na východných trhoch. Okrem hotelov v Chorvátsku a energetiky v Rumunsku sú Česi dominantným investorom v Bulharsku. Dve české firmy tu vlastnia drvivú väčšinu distribúcie a časť výroby elektriny. V Gruzínsku je Česká republika zďaleka najväčším zahraničným investorom. V Pakistane oceliarne stavajú Vítkovice a veľkú veternú elektráreň pražská firma Wikow. Česi boli prvý zahraničný investor v Egypte po nedávnej revolúcii. Firma Juta tu postavila textilný závod.

Medzi žralokmi sú často relatívne nové firmy. Napríklad spomínaný Wikow. Ten, mimochodom, vedie Martin Wichterle, vnuk slávneho Ota Wichterleho, českého chemika, ktorý vynašiel moderné kontaktné šošovky, aké dnes nosí obrovská časť sveta. Česi sú známi softvérom, stačí spomenúť svetových lídrov v antivírusových produktoch AVG a Avast. Majú úspešné firmy na rôzne špeciálne pomôcky, či ide o jedného z najväčších svetových výrobcov nemocničných lôžok Linet, alebo napríklad výrobcu mikroskopov Tescan. Sú tu úspešné menšie kozmetické aj textilné firmy. Hranice Česka už dávno prekročili viacerí hráči v oblasti služieb ako logistická firma Hopi či nadnárodná prekladateľská agentúra Skrivanek.

Inovatívnosť miestnych „koumákov“ a dravosť podnikateľov brzdia dve veci. Veľa ľuďom sa stále jednoducho pracovať nechce. A verejný život dusia rôzne zauzlené mocenské kliky. Ak si však vláda uchová razanciu, technicky zvládne zatiaľ dobre načrtnuté reformy vládnutia a dokáže naďalej presadzovať novú víziu života krajiny, Čechom sa zrejme podarí rozhodne nakročiť na cestu materiálneho vyrovnania sa západným štandardom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba