Skončiť boj o Ukrajinu

Ukrajinské udalosti sa stali príležitosťou na demonštratívne výroky politikov či analytikov. Bohužiaľ, situácia je v tejto chvíli naozaj vážna. Upokojenie si vyžaduje tak zastavenie nepremyslených vyhlásení, ako aj pochopenie situácie na Ukrajine, vrátane pozície Ruska.

16.03.2014 22:00
debata (1)

Ruská federácia má na Kryme pre krajinu životne dôležitú vojenskú základňu, pričom jej stratou sa ukrajinské vlády v minulosti vyhrážali. Navyše aj vzdialená možnosť rozmiestnenia nepriateľskej strategickej techniky na území Ukrajiny je pre Rusko neprijateľná. Stačí si spomenúť, že pre rakety na svojich hraniciach, na Kube, boli kedysi Spojené štáty ochotné vyhrážať sa jadrovým konfliktom.

Rusko donedávna nikto nepozýval k rokovaciemu stolu. Naopak, západní predstavitelia okrem finančnej podpory osobne chodili do Kyjeva podporiť protesty. Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová bola na Ukrajine trikrát a na námestí demonštrantom rozdávala občerstvenie. Nová ukrajinská vláda prišla k moci po tom, čo ozbrojené úderky ovládli Kyjev. Námestia boli samozrejme plné aj pokojných demonštrantov, nahnevaných na spoločenskú a hospodársku stagnáciu. Vojnu však vybojovali radikáli. Krátko po tom, čo prezident Janukovyč stiahol z mesta hlavné policajné jednotky, ozbrojenci porušili opozičnú časť dohody a namiesto vypratania námestí prevzali vládu. Časť kresiel išla radikálom kontrolujúcim ulice, časť stranám s ekonomickou mocou odvodenou od Západu a oligarchov.

Táto koalícia sa neponáhľa s potvrdením legitimity parlamentnými voľbami. Naopak, Európska únia sa s ňou chystá čo najrýchlejšie uzatvoriť asociačnú dohodu. Krajina pritom funguje v niečom, čo len ťažko možno nazvať legitímnym parlamentným režimom.

Aj v pamätnom telefonáte estónskeho ministra zahraničných vecí zaznie prípad zbitia poslanca na ulici. Dav navštevuje domy opozičných predákov. Šéfovi komunistov dom vypálili, podobne ako zhoreli viaceré kancelárie tejto aj ďalších strán. Davy vyťahovali na ulicu nepohodlných činovníkov a nútili ich podpísať rezignáciu. Gubernátora Volynskej oblasti Alexandra Baškalenka, ktorý podpísať odmietol, pred úradom kopali, nakoniec ho poliateho vodou v zime nechali pripútaného k železnej tyči. Táto vláda sa odvoláva na neústavnosť krymského referenda, pričom pri zbavení moci prezidenta sama ústavu jednoducho obišla. Základný dokument štátu platí, ako sa to hodí.

Extrémny scenár, teda obsadenie východnej Ukrajiny ruskými vojskami, je veľmi nepravdepodobný. No aj iné zhoršovanie situácie môže mať pre nás veľmi nepríjemné dôsledky. Tak výpadky v dodávkach plynu či železnej rudy, ako aj prerušenie finančných tokov z priemyselného východu na západ Ukrajiny s následným subvencovaním západu krajiny Európskou úniou a migračnými tlakmi. Toto nie je ako budovanie demokracie v Iraku či Líbyi, kde sa nás následný chaos už netýka.

Preto aj predstavitelia stredoeurópskeho regiónu musia vyvíjať tlak, aby sa situácia čo najrýchlejšie upokojila. Eskalácia napätia nepomáha ani ukrajinskému ľudu, ani nám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba