Klavír na nádvorí

Boli ste sa v ostatných dňoch prejsť jarnou Bratislavou? Ak zatiaľ nie, pri najbližšej ceste do centra mesta určite nevynechajte nádvorie Starej radnice.

26.03.2014 22:00
debata

Nájdete tam piano, ktoré vás možno priláka zahrať si na ňom, alebo sa len tak započúvať do tónov klavírnej hudby. Posedieť si, dať si vedľa v chránenej kaviarni Radnička dobrú kávu a koláč, nechať čas len tak plynúť. Hrať a počúvať je voľne dostupná kratochvíľa, ktorú Bratislava ponúka už niekoľko dní, Praha druhý rok, inšpirovaná New Yorkom, Londýnom, Parížom…

Klavír na nádvorie umiestnil Sokratov inštitút na impulz pražského charizmatického kaviarnika Ondřeja Kobzu, ktorého vášňou je vnášať do ulíc život pre ľudí (nie pre autá). Darí sa mu to naozaj skvele. Atmosféra okolo klavírov uvoľňuje, vyvoláva úsmevy a pohodu. Muzikanti niekedy doslova šokujú. Ako český policajt, ktorý zahral tak, že ani klavírny virtuóz v koncertnej sieni by sa za taký umelecký výkon nemusel hanbiť. Alebo pán na vozíčku či staršia pani, ktorá z pamäti lovila kondície hry na klavír z mladosti a sľúbila si, že sa k hraniu vráti.

Happeningy Ondřeja Kobzu sa neobmedzujú iba na klavíry v uliciach. Na české námestia vtiahol vášeň argentínskeho tanga, do prírody čítanie básní, na nábrežia Bajkazyl pre mestských cyklistov. Plánuje zriadiť voľne prístupné grily, šachovnice či verejný jukebox, z ktorého sa bude ozývať klasická česká poézia.

Pri osobnom stretnutí vás Ondřej „dostane“ svojou neposednou osobnosťou a chytľavými nápadmi. Hýril nimi aj na nedávnej diskusii s bratislavskými aktivistami, pre ktorých je využívanie verejných priestorov viac než len aktivizmom.

Po takom stretnutí ste mali sto chutí aj vy – najneskôr ihneď – vybehnúť a niečo vymyslieť, niekde čosi nainštalovať, dajako ozvláštniť, skrášliť, spríjemniť miesta, ktoré nežijú veľmi životom svojich obyvateľov i obyvateliek, zato po oživení priamo volajú. A tých je iba v hlavnom meste neúrekom. Zhodou okolností práve počas minulého víkendu Bratislavčania pátrali po nevyužitých miestach, ktoré by mohli slúžiť verejnosti. Združenie Vnútroblok mapovalo, kde všade by sa aspoň dočasne dali prašné diery po zbúraných domoch premeniť na ihrisko či záhradu. Tiež nápad, ktorý stojí za povšimnutie. Tento typ podujatí vzbudzuje nádej, že v mestách ešte nie je všetko stratené, že ľudia celkom nezľahostajneli, že sa každý voľný meter nedostane do rúk developerom, ktorí naše mestá postupne menia na zdroj svojich osobných príjmov.

Napriek všetkému tomu nadšeniu však predsa len praktická poznámka pre zanietencov komunitného života. Myslime na ľudí, ktorí v prostredí našich plánov bývajú. Berme svoje nápady aj ako výzvu na empatické premýšľanie o vhodnom prepojení miesta a akcie, aby boli naše podujatia rovnako príjemné pre návštevníkov i domácich. Aby sa pre niekoho z klavíra a dobrej myšlienky nestala nočná mora, ktorá nedá človeku pokojne si prečítať knihu, oddýchnuť si po práci pri káve a koláčiku či vyspať sa po nočnej.

Aby dobro bolo dobrom pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba