Slovák v parlamente

Všetkých spoluobčanov nadchla správa, že v maďarskom parlamente možno bude aj jeden Slovák. Je to pomerne prekvapujúca situácia, s akou sa verejnosť v moderných európskych dejinách vlastne ešte nestretla.

04.04.2014 22:00
debata

Väčšina ľudí sa potichu (aby to nezakríkli!) spytuje, či to väčšmi spôsobila európska hymna, európska vlajka, alebo ide priamo o Prozreteľnosť.

Posledný prípad, aj keď nie je vylúčený, nie je zatiaľ celkom preukázateľný, lebo predpokladaný efekt nie je až natoľko silný, ako by sa mohlo zdať. Ak totiž ide naozaj o jedného Slováka, potom je ho tam, aspoň podľa všeobecných ukazovateľov, pomerne málo. Teda v pomere k iným členom parlamentu, ale rozhodne nie v pomere k slovenskej menšine, ktorú bude zastupovať.

K Slovákom sa v Maďarsku prihlásilo asi 35-tisíc ľudí. Po odrátaní neplnoletých je ich o niečo menej (22-tisíc), takže do obyčajných volieb to na takého ozajstného poslanca nestačí, lebo naň treba asi 25-tisíc hlasov, čo je po národnostnom zvýhodnení vraj iba štvrtina z hlasov potrebných na skutočného poslanca. V porovnaní s Nemcami (250-tisíc) alebo Rómami (600-tisíc) je to v podstate ideálna situácia, lebo ani oni nebudú mať naozajstného poslanca, ale tiež len po jednom takpovediac „pracovníkovi“ parlamentu.

Pretože ide o takého člena parlamentu, ktorý tam, čo je nesporne prekvapujúce, vôbec nemôže hlasovať. Ale, myslím si, že na takej malichernosti, ako je hlasovanie, v dobre vybudovanom parlamente dnes už až tak veľmi nezáleží. Každý z nich bude mať predsa „štatút hovorcu svojej menšiny“. To znamená, že v parlamente „povedať môže“, a to je jasný príznak demokracie, nech už to každý berie ako chce.

Je úžasné, že v podstate tak Slovák bude mať také isté práva ako Nemec alebo Róm. Aj keď, ak som to správne pochopil, tento Slovák ako iba jeden Nemec alebo jeden Róm. Tomuto systému nemožno teda nič vyčítať. Veď ako by to vyzeralo, keby mal Slovák také práva ako dvaja Nemci alebo Rómovia, navyše ak je tam z každého len po jednom? A keď pritom ani nikto z nich nehlasuje? Nedá sa ani celkom povedať, že vôbec nemôže v parlamente hlasovať. Lebo vo výbore pre menšiny vraj „už“ hlasovať môže. A tento výbor, keď sa to tak vezme, je tiež iba v parlamente.

Nemožno tiež predpokladať, že hlas hovorcu národnostnej menšiny by bol niečo ako „hlas volajúceho na púšti“, lebo okrem neho je tam stále ešte 386, resp. po novom 199 riadnych maďarských poslancov s plnohodnotným mandátom, ktorí si ho istotne kedykoľvek radi vypočujú a povzbudia ho. Isto ho nenechajú, aby hovoril iba tak do vetra.

Tento posun v maďarskom politickom systéme mnohí hodnotia ako obrovský pokrok oproti minulosti, i keď to hneď nie sú dajako rozveselení predstavitelia menšín. Napriek tomu si mnohí spoluobčania kladú otázku, či by sa takýto systém nedal zaviesť a uplatniť aj u nás. Treba otvorene povedať, že by to bolo veľmi ťažké. Veď kto by si u nás trúfal spravodlivo rozhodnúť, či takýto jeden Slovák v parlamente by mal byť zo strany Most-Híd, alebo rovno zo Strany maďarskej komunity?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba