Kampaň Biomasaker

Och a joj, tu stál strom, tu bola hora, pod horou jedlička, tu vždy rástli huby a nerastú a tu vždy spievali vtáčence a nespievajú. Tie, čo spievajú, možno volajú o pomoc. O pomoc volajú aj ochranári, a pritom, akí sme eko – kupujeme biozeleninu, biomäso, sme zásadne proti geneticky modifikovaným potravinám, sme svoji, ak sa hovorí o alternatívnych zdrojoch energie, o love veľrýb, výrube dažďových pralesov, mnohí zbierame odpadky, chránime žaby, nejeme mäso, lebo srnky majú smutné oči, a nepijeme vodu z plastu, lebo kam s tým plastom potom...

08.04.2014 22:00
debata

Jeden by nad nami zaplakal, ako chránime všetko živé a správame sa eko. Nie však celkom a nie však všetci.

Asi nie náhodou začalo Lesoochranárske zoskupenie VLK 1. apríla 2014 pri najväčšej jedli na Čergove kampaň Biomasaker. Jej cieľom je zrušenie štátnych dotácií na všetko drevo spaľované v zariadeniach na biomasu okrem toho, čo pochádza z energetických porastov a z odpadu v drevospracujúcom priemysle. Na Slovensku totiž ubudlo od roku 2000 760 km2 lesov a v súčasnosti sa ťaží takmer 4 milióny kubíkov dreva na energetické účely. Pritom udržateľná ťažba všetkého dreva je 5,8 až 6 miliónov kubíkov.

Tak radi by sme sa stali malým Švajčiarskom… Veď čo nám chýba, azda iba more, ale ani Švajčiari ho nemajú. Z vlastnej skúsenosti však viem, že tam o každom starom strome prebieha medzi ľuďmi diskusia. Vyťať alebo nie? Slováci si pľundrujú lesy, nedebatuje sa s nikým, stačí vysloviť zázračné slovíčka: biomasa, alternatívne zdroje či eurofondy…

Tieto veci sú dnes in! Ťažbu dotuje štát, má podporu z eurofondou. Len či presne vieme, odkiaľ a pokiaľ.

Aký nekoncepčný je postoj štátnych orgánov k problému spaľovania biomasy na energetické účely, naznačuje situácia na východnom Slovensku, kde celkové ročné využiteľné množstvo drevnej biomasy zo všetkých zdrojov dosahuje 530-tisíc ton. Súčasná ročná spotreba dendromasy v Pre­šovskom a Košickom kraji je však približne 975-tisíc ton, čo predstavuje ročný deficit 400-tisíc ton. Ten sa zväčša kompenzuje využitím kvalitnejšieho dreva či nelegálnou ťažbou.

Petíciu so strašným názvom Biomasaker spustilo Lesoochranárske združenie VLK. Nebijú na poplach, poplach už bol. Žiadajú zastaviť a zrušiť štátne dotácie na drevo spaľované v biomasových zariadeniach, dôkladný monitoring ná­rodných parkov, chránených vtáčích území a vzácnych biotopov, zameraný na ťažbu dreva určeného na spaľovanie (v biomasových zariadeniach). V tejto súvislosti podal VLK niekoľko trestných oznámení, napríklad pre ťažbu brehových porastov pri obci Palín, či v Národnom parku Poloniny.

Je po dvanástej. Najvyšší čas tieto výruby zastaviť. Nehrajme sa na Švajčiarsko či Nórsko, nimi nie sme a nebudeme. Zložme si škrabošku, nepristane nám, ani na ružové okuliare nie je príhodná chvíľa. Nastal najvyšší čas zmeniť platnú legislatívu v prospech slovenskej prírody, inak sa nám totiž môže stať, že sa staneme akýmsi veľkým betónovým zábavným parkom v srdci Európy. Na mape by to mohlo vyzerať trebárs ako parkovisko!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #bio #ochranári