Povzbudzujúce posolstvo

Slovensko je po rokoch opäť vyzvané zapojiť sa do všeľudového hlasovania. Aliancia za rodinu odštartovala petíciu za referendum o ochrane manželstva v zložení muž, žena, deti.

09.04.2014 22:00
debata (2)

Rodinu (a to každú) už síce chráni zákon o rodine, zmiešané manželstvo sa chystá chrániť ústava, ale čo Aliancia neurobí pre čistotu katolíckej rodiny, keď ju štát inak – okrem deklaratórnych floskúl – sám ničí.

Nie je úplne jasné, čo plánuje Aliancia od štátu ešte vymámiť, keď aj svetská ústava sa onedlho plánuje pokoriť pred katolicizmom. Jasné však je, že tú krásne obmedzujúcu referendovú aktivitku Aliancii pred prezidentskými voľbami vyfúkli smeráci s kádehákmi. Takže aby z toho Aliancia pre rodinu nevyšla ako úplne nepríčetná, pripojila k snahe o obmedzenie teplých práv ešte aj snahu o zákonné ubezpečenie, že sa deti v školách nebudú musieť učiť o európskych ľudskoprávnych „huncútstvach“. Akoby sa teraz o nich ktovieako prehnane učili. Ak by sa totiž učili, vyzeralo by to u nás inak. A o to Aliancii ide. Aby to inak nevyzeralo.

Pripomínať, že naše jediné úspešné referendum bolo to o vstupe do Európskej únie, sa môže zdať nosením vody do studne. Mimochodom, práve preto chce Aliancia spojiť svoje „láskyplné“ referendum s jesennými komunálnymi voľbami. Aby volič svätosväte prišiel. Vyzbierať dovtedy potrebných 350-tisíc podpisov je úloha ako stvorená pre neprebudeného Goliáša, tárajúceho nezmysly o teplých skupinových požiadavkách na adopcie.

Keďže však európska studňa na Slovensku „vďaka“ hromadenému odpadu vysychá, je dobre si uvedomiť, prečo práve referendum o vstupe do EÚ bolo tým jediným, na ktoré prišiel dostatočný počet voličov a voličiek. Iste to nebolo len kvôli ekonomickým a cestovateľským výhodám.

Pre mnohých z nás bola a je Európska únia hodnotovou istotou práve pre jej „holistický“ prístup k ľudským právam pre všetkých. A myslíme pod tým aj právo Aliancie páchať dobro len pre „svoje“ rodiny. Čo by bolo v poriadku, ak by iným rodinám nechystala peklo na zemi. Tento selektívny spôsob katolíckej lásky zdá sa byť nielen dosť nešťastný, ale vzhľadom na neukončený výklad o ústavnosti znenia referendových otázok aj dosť rozporný. Ale nech sa páči. Sloboda je sloboda. Majme však pamäti, že Slovensko nie je katolíckym štátom a že sa jeho ústava (zatiaľ) hlási k hodnotám slobody všetkých vrstiev obyvateľstva.

Jedna z aktivistiek Aliancie na nedávnej diskusii na tému „Tradičná rodina – realita alebo mýtus?“ prezentovala nádej, že Slovensko je dostatočne homofóbne na to, aby referendum prinieslo svoje ovocie. Také, ktoré otrávi mnoho „netradičných“ rodín, a je jedno, či homo, alebo hetero. Podstata príbehu je, že ak aj ovocie nikomu nepomôže (nemá ako), aspoň niektorým uškodí. Ozaj kresťanské.

Bývalý exponent KDH Vladimír Palko nedávno napísal, že „prvé kolo volieb prezidentských volieb prinieslo koniec ilúziám o politickej významnosti pro-life hnutia“. Ostáva len dúfať, že sa jeho povzbudzujúce posolstvo do bodky naplní aj v referende tejto prazvláštnej aliancie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #rodina #referendum #zákon o rodine