Jarné potôčiky

O čo slabšie v prírode žblnkajú jarné potôčiky, tlmené nedostatkom snehu, ktorý by sa inak primerane a usilovne topil, o to mocnejšie v týchto dňoch žblnkajú riavy politických myšlienok, ktoré sa prudko a prekvapujúco vynárajú na pomaly schnúcich parcelách slovenského pravicového panteónu.

11.04.2014 22:00
debata

Nič to, že sa navzájom nápadne podobajú. Pretože sama podoba vecí, ako zdôrazňoval významný stredoveký scholastický filozof a estetik Tomáš Akvinský, ešte neznamená, že nejaká podobná vec je aj obrazom druhej. Napríklad ak sa syn podobá na otca, neznamená to, že otec je obrazom syna alebo syn zobrazením otca.

Ak sa teda nejaké strany podobajú ako vajce vajcu, neznamená to, že z obrazu jednej možno hneď usudzovať na druhú či na celý húf ostatných strán. Dôkaz je pomerne jednoduchý: potvrdzuje to najmä živý personálny pohyb medzi nimi.

Práve v jarných mesiacoch a v blízkosti starobylých osláv znovuzrodenia prírody či vôbec plodnosti je takýto transfer nápadnejší a intenzívnejší. Zasahuje však do súkromného života spoluobčanov v nebývalej miere, lebo všetci vedia, že tentoraz nejde o planú nádej v súvislosti s blížiacou sa politickou premenou našich životov na lepšie, ľahšie, zdravšie a bohatšie.

Dôkazy mi poskytla i postaršia pani, ktorá akosi zmätená vychádzala z nákupného centra a zúfalo sa obzerala okolo seba.

„Ste O. K.? Potrebujete pomoc? Čo vám ukradli?“ spýtal som sa jej zúčastnene, lebo tak som to odpozeral z amerických filmov. Vysvitlo, že išla kúpiť na sviatky trochu údeného, vajíčka, horčicu a chren, no namiesto toho kúpila iba šesť kíl ryže a špaldovej múky: „Zmiatlo ma, že poslankyňa Žitňanská nenastúpila do politickej strany Rada Procházku, ale do Mostu-Hídu, strany spolupráce Bélu Bugára. Celá som sa roztriasla! Nič z toho nechápem! Neviem sa na nič sústrediť! Prečo to urobila?“

Chcelo to odbornú pomoc. Preto som ju rýchlo odviedol k forénznemu politológovi, ktorý našťastie sedel na lavičke obďaleč. Na sebe mal ešte stále zelenú vetrovku, ktorú si obliekol, ak sa dobre pamätám, vlani 3. októbra doobeda. Posilňoval sa zdravým okolkovaným nápojom (ploskačkou umu, ktorú mal umne zapasovanú do tetrapakového obalu od nízkotučného mlieka):

„Pozrite sa, to máte jednoduché. Žitňanská povedala, že tam ide budovať slovenský pilier. Ak sa pozriete na rozoberaný bratislavský Starý most, potom je jasné, že most bez piliera nemôže byť. Most ako Most! Most bude ako nový! Jeden i druhý! Tak aký problém?“ Nešťastnú ženu však neupokojil: „Ale veď je tu aj strana Nova Daniela Lipšica! Ba aj SaS Richarda Sulíka! Nie je azda lepšia?“

Politológ pohŕdavo mávol rukou: „Lepšia môže byť, ale nepotrebuje slovenský pilier! Keby ste všetci neboli takí zaujatí, bolo by vám to jasné. Stačilo si vypočuť pani poslankyňu pozornejšie. Veď sa vyjadrila úplne jasne: Rado sa hlási k tomu, že je skôr konzervatívny pravičiar a ja som skôr liberálnejšie orientovaná pravičiarka. Čo s takou nevšedne podobnou orientáciou potom zmôže Lipšic alebo Sulík? Alebo vy a ja?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba