Eurovolebný prepadák

V roku 2004 aj v roku 2009 Slovensko skončilo v účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu na poslednom mieste z celej Európskej únie.

04.05.2014 22:00
debata (1)

Žiadna iná krajina nemala v histórii také nízke čísla. Bude to tento mesiac iné? Sotva. A niet sa čo čudovať. Niežeby voľby neboli dôležité. Naopak. Europoslanec má veľkú moc a široké možnosti politického pôsobenia. Keďže je to vo väčšine Európy veľmi prestížna funkcia, otvára dvere do mediálneho priestoru a verejných diskusií. Poslanci majú zároveň možnosti iniciovať prieskumy či vyšetrovania.

A potom je tu samotná zákonodarná moc. Na rozdiel od národných parlamentov, ten európsky nemôže zákony iniciovať. To môže len Európska komisia a, menej často, členské štáty cez svoj kolektívny orgán Radu EÚ. Ale poslanci majú možnosť okrem schvaľovania zákony aj významne meniť. A v skutočnosti neformálne môžu komisiu tlačiť k vypracovaniu a predloženiu noriem, ktoré považujú za užitočné.

Zo slovenských kandidátov má však „program“ akurát Richard Sulík. Chce posielať menej peňazí do spoločného európskeho rozpočtu a brať menej dotácií. Teda veci, na ktoré platia spoločné zmluvné pravidlá. Jedna krajina sa však nemôže len tak začať správať inak. Jednoducho, na užitočné pôsobenie v europarlamente treba jednak predstavu, čo tam vlastne chcem robiť, jednak prehľad, ako EÚ funguje.

Slovenské politické štruktúry sú vôbec izolované od vonkajšieho diania. Najvypuklejšie je to pri najväčšej strane. Smer je z medzinárodného hľadiska neviditeľný. Nemáva nijakých predstaviteľov na významnejších konferenciách, kde sa hovorí o progresívnej politike.

Dokonca nie je členom Progresívnej aliancie, čo je v súčasnosti najvýznamnejšia medzinárodná štruktúra stredoľavých strán. Združuje nemeckých či českých sociálnych demokratov, podobne ako britskú Labour Party alebo amerických demokratov. Smer-SD je akurát formálnym členom dnes už nevýznamnej Socialistickej internacionály.

Chytrých politikov na medzinárodnej úrovni potrebujeme z čisto materiálneho hľadiska. Ľahko sa potom získavajú informácie, lobuje. V susednom Česku, ktoré pritom zďaleka na tom nie je ideálne, vidno, ako si vedeli vybojovať umiestnenie navigačného sídla Galileo do Prahy. Či komunitné peniaze na prestížny projekt ELI, najvýkonnejší laser na svete, ktorý sa teraz buduje v Česku. České firmy sa už začali presadzovať aj ako dodávatelia služieb bruselských inštitúcií.

Energický a inteligentný medzinárodne pôsobiaci politik však vie dosiahnuť oveľa viac. Zapája svoju krajinu do širšieho politického a intelektuálneho spoločenstva. Doma vysvetľuje význam medzinárodných procesov, aby spoločnosť nemala neistý pocit, že je len súčasťou náhodných alebo zlovoľných procesov. A navonok materskú krajinu reprezentuje, vytvára o nej obraz. Bohužiaľ, veľa takýchto ľudí do lavíc v Štrasburgu zo Slovenska v dohľadnej dobe nezasadne, eurovoľby 24. mája budú skôr akousi kolotočovou zábavou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #eurovoľby