Kdeže sú včerajšie sľuby?

Hovorí sa, že niet nič staršieho ako včerajšie noviny. Nie je to úplne pravda, ešte staršie občas bývajú včerajšie sľuby politikov.

10.07.2014 22:00
debata

Luxemburčan Jean-Claude Juncker toho musí na ceste za postom predsedu Európskej komisie nasľubovať veľa. Členským krajinám, že ich bude počúvať. Británii, že čo bolo, bolo, nejaké to miesto im v Európe nájde. Európskemu parlamentu, že nech už nahovoril členským štátom čokoľvek, pričiní sa o ďalšie posilnenie jeho inštitucionálnej pozície.

Svojej rodnej stredo-pravej EPP a liberálom sľúbi, že je úprimným fanúšikom rozpočtovej zodpovednosti a na kurze hospodárskej politiky EÚ sa nebude nič dôležité meniť. No a sociálnym demokratom, že je ochotný rozpočtové pravidlá uplatňovať flexibilne, v záujme hospodárskeho rastu a znižovania nezamestnanosti.

Viaceré zo sľubov však nebude môcť len tak hodiť za hlavu. Prvá, najťažšia skúška ho čaká na budúci týždeň. Europarlament bude 15. júla schvaľovať jeho nomináciu. Keďže môže počítať s podporou troch hlavných politických skupín, veľké prekvapenie asi čakať netreba. Dôležitejší než výsledok hlasovania tak bude jeho priebeh a diskusia pred ním, okorenená politickým divadlom posilnených euroskeptikov.

Čo najjednoznačnejšiu podporu najväčších straníckych skupín si bude kupovať politickým programom. Priority, od ktorých sa odvinie pracovný program Európskej komisie, má predložiť pred hlasovaním europoslancom. Vzhľadom na zloženie „vládnej koalície“ v ňom bude niekoľko ústupkov sociálnym demokratom. Okrem spomínaného flexibilného uplatňovania pravidiel Paktu na stretnutí s nimi naznačil aj ochotu predložiť návrh na stanovenie „európskej minimálnej mzdy“, prinajmenšom vo forme odporúčania, a vytvorenie rozpočtu eurozóny.

Posledná ponuka je viac výzvou ako ústupkom: kreslo komisára pre hospodárske záležitosti má od liberála a rozpočtového jastraba Olliho Rehna prebrať kandidát socialistov. Predpokladajme, že mu to nezahatia dohody medzi členskými štátmi o rozdelení portfólií a zloženie vládnej koalície v krajine, ktorej tento post pripadne. Stredo-ľavý tábor tak dostane ďalšiu možnosť ukázať, nakoľko to myslí s korekciou kurzu Európskej únie vážne.

Sociálni demokrati (vo vládach aj v európskych inštitúciách) sa podieľali na tvorbe „protikrízových opatrení“ EÚ so všetkými ich dôsledkami. Vrátane rastu nerovností a demontáže sociálnych systémov. Už istý čas si však budujú dištanc od týchto krokov. Z úst francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, talianskeho premiéra Mattea Renziho, až po staronového predsedu europarlamentu Martina Schulza počúvame o potrebe podpory rastu a boja proti nezamestnanosti. O spravodlivejšom rozdelení bremien a výhod.

Od vypuknutia krízy boli osudy únie prevažne v rukách stredo-pravých politikov. Teraz preberá kormidlo „veľká koalícia“. A sociálni demokrati do nej vstupujú so sľubom, že obrúsia hrany európskej politiky. S programom silnejšej aj sociálnej Európy. Uvidíme, čo na dnešné sľuby povie zajtrajšok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Jean-Claude Juncker