Poďme na párty, jablká pohnili

Modra a Pezinok, toť kúsok vedľa seba, odjakživa zdravo súperili. Zavše sa mi zdá, že Modra už súperiť nemôže ani s okolitými dedinami.

15.07.2014 22:00
debata

Napríklad miestnej časti Kráľová sa očividne darí. Kráľovským mestom sa Modra stala v roku 1607. Aby ním mohla byť, potrebovala nejakú poddanskú obec. Tou sa v roku 1609 stala Kráľová. Dosť honosný prívlastok.

Na Kráľovej sa každú chvíľu čosi deje. Aj v Modre, aby sme akože boli kultúrni. Napríklad minule tu vystupovali aj Gizka Oňová s Jozefom Golonkom a tak sme sa tu všetci tešili. A toť sme pekne po pansky piknikovali v Harmónii. Špinavá rozbitá Harmónia, kde už iba staré vilky svedčia o jej panskej histórii a zašlej sláve. Vily, do ktorých sa po jemných a kultivovaných majiteľoch sťahujú bohatí barbari. Modranský skrášľovací spolok robí úžasné veci. Vďaka nemu tu všeličo opeknelo, aj piknik, ktorý inak so svojimi kulisami pripomínal potemkinovskú dedinu.

Pódium, na ktorom vystupovali umelci, spravili z krytej autobusovej zástavky. Oslava po modransky. Aj pani primátorka prišla v dobovom charlestonovom kostýme a promenádovala sa medzi piknikármi. Kedysi sa angažovala aj v Modranskej besede, záležalo jej na oprave budovy modranského sirotinca, ktorý projektoval Dušan Jurkovič, dnes sa bojí, že Modranská beseda chce "luteránom” sirotinec ukradnúť.

Mali sme rekonštruovať námestie, už sa rekonštruovať nebude. Pani primátorka veľmi rada používa vetu: „Jablko dozrieva, to neznamená, že sa s ním nič nedeje…“ A nám laickým záhradkárom sa zdá, že už prezrelo. Ak sa niekde deje, kde sa deje, že o tom my, čo tu bývame, nevieme? Vieme, čo robí katolícka aj luteránska cirkev, čo robí Modranská beseda či skrášľovací spolok.

Aj vinobranie sme zrušili a teraz, keď primátorka zrušila prerábku námestia, nik nevie, či budem alebo nie. Mnohí ju volili iba pre to námestie. Je architektka, veci bude vedieť dať do poriadku. Dokonca sa hovorilo o francúzskych a talianskych malých námestíčkach. Radio Expres dostalo povolenie, urobilo Street Party a rámusilo tu do rána. Prerobilo námestie na smetisko. Alkohol, smrad, vresk, bitky… Namiesto prestavby Street Party.

Idú voľby a pani primátorka je predsa Kraľovčanka, cíti sa tam doma, a okrem toho, že by rada pomohla svojim, má tam celkom dobré zázemie a dosť budúcich voličov. Stojí však za úvahu, či neurobiť referendum, či sa nechce Kráľová oddeliť, keďže namiesto prívlastku kráľovanský používajú prívlastok kráľovský. A starostka samostatnej obce by mohla byť kráľovnou, veru, už nie nejakou pani Colombovou, čo sa pred voličmi skrýva…

Pani primátorka navštevuje ľud a sľubuje: veselky, koštovky, pikniky, degustácie, Gizka Oňová… Kedysi sa hovorilo o obchvate, ktorý mal ušetriť modranské námestie, o pešej zóne. O chvíľu ľudia, Nemodrania sami nájdu nejaký obchvat, lebo na námestí niet čo obdivovať, ani kde zaparkovať, dokonca tu nie je ani poriadna zastávka, kde by sa skryli, keď prší. Mimochodom, keď jablko zreje, rastie, mení farbu. Tu nerastie a nemení farbu nič, možno obyvatelia Modry zavše od zlosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #Kráľová