Dvere do života

Po šiestich mesiacoch od účinnosti zákona o pomoci v hmotnej núdzi ministerstvo práce predložilo jeho ďalšiu novelu.

21.07.2014 22:00
debata (1)

Nie, Ústavný súd ešte nerozhodol o tom, či povinnosť odpracovať základnú dávku je v rozpore s ústavným zákazom nútenej práce. Novela tu nie je ani preto, že ministerstvo uznalo potrebu zvýšiť prinízky príspevok na bývanie alebo aspoň akú-takú možnosť náhodných príjmov z dohôd.

Dôvod vítať novelu sa však nájde. Náhradných rodičov, na ktorých vlaňajšia novela pozabudla, oslobodzuje spod povinnosti odpracovať základnú dávku. Ešte výraznejším zlepšením je predĺženie poberania osobitného príspevku na jeden rok a jeho dvojnásobné zvýšenie počas prvých šiestich mesiacov. Príspevok od januára patrí dlhodobo nezamestnaným, ktorí si našli prácu a ich domácnosti sa prestala poskytovať pomoc v hmotnej núdzi.

Po novom sa osobitný príspevok nebude započítavať medzi príjmy pri posudzovaní nároku na dávku. Vďaka tomu viacdetná rodina, ktorej jeden člen získa prácu za nevysokú mzdu, bude môcť poberať aj niektorý príspevok k dávke. Takáto zmena uľahčí rozhodnutie, či prijať ponúkanú prácu, lebo na miske ponechá aj príspevky, ktoré domácnosť nateraz strácala. To pri uvážení nákladov s nástupom do roboty viedlo časť ľudí k jej odmietnutiu.

Milé práve nie je, že návrh znižuje výšku mzdy, pri ktorej sa dá poberať osobitný príspevok, z trojnásobku na dvojnásobok minimálnej mzdy. Zlepšená možnosť súbehu dávok a pracovných príjmov však dovolí povzniesť sa nad toto obmedzenie. A poteší aj zvýšenie minimálnej mzdy, o ktorej informuje Príloha o vplyvoch na rozpočet verejnej správy. Predpokladá, že dosiahne slušnú sumu 380 eur, keďže aj po úhrade odvodov prevýši hranicu príjmovej chudoby.

Žiaľ, tým sa dobré správy novely končia. Budúci rok má osobitný príspevok poberať takmer deväťtisíc osôb. Je to síce viac ako trojnásobok počtu jeho súčasných poberateľov, ale oproti počtu dlhodobo nezamestnaných stále veľmi málo. Napriek oživeniu ekonomiky, čerpaniu eurofondov a ďalším opatreniam sa očakávajú šance len pre zlomok tých, čo sú dlhodobo bez práce. Dvere zo sociálneho vylúčenia sú otvorené len naúzko.

Najhoršie však je, že hoci autori novely vedia o obmedzených šanciach dostať sa zo systému, podľa spomínanej prílohy až do roku 2017 nepredpo­kladajú valorizáciu dávky a príspevkov. Financovanie zvýšeného a predĺženého poberania osobitného príspevku má byť jediným dôvodom rastu výdavkov v systéme pomoci v hmotnej núdzi v tomto období.

Znamená to, že s valorizáciou dávok sa nepočíta. Napriek tomu, že ich mizéria je dávno známa, rovnako ako ich neschopnosť chrániť pred neplatičstvom, dlhmi či pokušením zaobstarať si zúfalo potrebné zdroje ešte zúfalejším spôsobom.

Kozmetické zvýšenie základnej dávky od januára tohto roku nevyvážilo ani infláciu za štyri roky zmrazenia dávok. Príspevky k dávke sa už nevalorizovali viac ako päť rokov. Naozaj na to nemáme? Alebo sme rodiny poberateľov dávok už odsúdili na odpis a dvere do normálneho života sa im nechystáme riadne otvoriť?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba