Chráňme a fotografujme

V starej budove modranskej majoliky je dnes hotel.

19.08.2014 22:00
debata (1)

Dosť nešťastne ju opravili a niekdajšiu slávu pripomína len nápis na stene: Chráňme si dedičstvo našich otcov.

Chránenie dedičstva si vykladáme každý po svojom. My v Malokarpatskej knižnici aj tak, že pred rokom sme spustili projekt s rovnomenným názvom. Čo okrem kníh pre našich čitateľov a literárneho dedičstva chránime? Fotograficky dokumentujeme drobnú ľudovú architektúru v našom regióne – kostolíky, kaplnky, božie muky, sochy svätých, to, okolo čoho dennodenne chodíme, no neraz pohľadom ani nezavadíme o to. Iba vieme, že tu odnepamäti stál a stojí kríž. Nevieme prečo, povedzme chátra, a keby jedného dňa zmizol, veľmi by nám chýbal.

V našom regióne je pri cestách veľa krížov, sošiek sv. Urbana, patróna vinohradníkov, sv. Vendelína, ktorý ochraňuje pastierov a chovateľov dobytka, a sv. Floriána, ktorého najmä hasiči uctievajú… Ľudia tu odjakživa dorábali víno, starali sa o dobytok a keď horelo, ratovali. V nedeľu chodili do kostola, a keď niekto v rodine ochorel, modlili sa viac, ak vyzdravel, dali postaviť z vďačnosti Panne Márii sošku a pripevnili k nej tabuľku s poďakovaním.

Chodila som s fotografmi Ľubom Navrátilom a Janom Fialom toť po Dubovej pri Modre, lebo to tam poznám, chodievala som tam k babke na prázdniny. Tato sa tam narodil. Podobne ako všade: prícestný kríž, sochy Jána Nepomuckého a iných svätcov, krížová cesta, kde sa chodí na procesie cez veľké sviatky. Odfotili sme aj niektoré zo starých pomníkov na miestnom cintoríne a napokon kostol.

Po celý čas som mala pocit, že kríže a sošky pri cestách či vo vinohradoch sú ako zápisky o ľuďoch, ktorí tu žili pred nami. Mnohé chátrajú, niektoré si obce či mestečká svojpomocne opravujú. Kedysi ich bolo oveľa viac. Viaceré pripomínali nešťastné udalosti, iné vznikli ako poďakovanie, mnohé preto, aby niekoho oslávili, a niektorých história sa vystopovať nedá. Ora et labora, toho sa držali naši predkovia. Modli sa a pracuj!

O fotografický materiál väčšinou obec prejaví záujem a my ho sprístupníme občanom v podobe výstavy. Takú sme zorganizovali aj v Dubovej. V piatok 15. augusta, na sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Majú tam kostol zasvätený ružencovej Panne Márii a tento rok ho vyhlásili za pútnické miesto. Preto tam svätú omšu odslúžil biskup Jozef Haľko. Sláva preveliká! Po omši sme na štadióne otvorili výstavu s názvom Chráňme si dedičstvo našich otcov, so všetkými tými kaplnkami, krížmi, soškami a božími mukami nielen z Dubovej, ale aj zo širokého okolia.

Ochutnali sme dubovské scískanice, aj víno a poprosili tých, čo si pamätajú, aby, ak vedia, doplnili údaje na našej internetovej stránke, kde všetky fotografie vystavujeme. Výstavu sme mali už v Pezinku, Modre, bude v Šenkviciach a chystáme sa ďalej. Aby sa nezabudlo, aby sa vedelo, a ak treba, aj opravilo. Zaslúžia si to tie kríže. Zaslúžia si aj obrázok, často sú tým najkrajším a najstarším, čím sa obec môže pochváliť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Modra