Prejesť futbalový štadión

Nezadlžovanie sa a znižovanie verejného deficitu sú takmer posvätné princípy verejného života, no k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015 netreba pristupovať ako k dielu neomylného ducha.

08.09.2014 22:00
debata (1)

Napokon práve ministerstvo financií, ktoré bdie nad týmito princípmi, si zakladá na triezvom meraní, faktoch a kontrolovateľných postupoch. Malo by preto uznať, že ostré seky, ktoré vykonalo v návrhu rozpočtu na rok 2015, treba prehodnotiť, ak sa ukáže, že sa neopierajú o detailnú analýzu vývoja a účelnosti jednotlivých výdavkov.

Vedci zo SAV sotva stuhnú v predklone pred návrhom takmer 10-percentného poklesu mzdových prostriedkov. Nielen pre drastické dôsledky, ktoré by to prinieslo. Rozhorčuje aj to, ako sa mzdová gilotína zdôvodňuje. Pokles prostriedkov na mzdy má byť výsledkom realizácie programu ESO: efektívnej, spoľahlivej a otvorenej štátnej správy v akadémii vied.

Pôsobivý názov v praxi neznamená nič okrem zámeru mechanicky zlučovať vedecké pracoviská. Sloganom ESO sa v SAV dva roky žongluje doslova s prázdnymi rukami – bez rozboru a výpočtu administratívnych a organizačných úspor, ktoré by zlučovanie vedeckých pracovísk prinieslo.

Žiadne ministerstvo nemá analýzu, ktorá by obsahovala výpočet nadbytočných či zlučiteľných pozícií v SAV a vyhodnotenie úspor, o ktorých hovorí návrh rozpočtu. Takúto analýzu nemá ani vedenie akadémie. Navrhované zníženie mzdových prostriedkov je vycmúľané z čiehosi prsta. Nech je kohokoľvek, nie je posvätný.

Ešte tvrdší sek nájdeme v dotáciách na školské stravovanie detí v hmotnej núdzi. Návrh rozpočtu ich znižuje o 13 percent. Zdôvodnenie aj tu stojí na vode. Počet nezaopatrených detí podľa štatistík UPSVAR síce mierne klesá, no počet tých, ktorých sa týka dotácia na stravu, podľa toho istého zdroja rastie.

Zvyšuje sa totiž počet detí z chudobných rodín, ktoré navštevujú predškolskú výchovu a na lacnejšiu stravu majú nárok aj tie z rodín s príjmom nižším ako životné minimum a všetky deti zo škôlok a škôl, kde núdzni tvoria aspoň polovicu. Ministerstvo buď na ne zabudlo, alebo sa ticho pripravuje zámer odobrať lacnejšie obedy deťom, ktorých rodičia nepoberajú dávky v hmotnej núdzi. A to by bol zámer nepodložený skúmaním a rozvažovaním dôsledkov.

Zvyšovanie schodku štátneho rozpočtu je tabu a nespokojným zostáva len hľadať zdroje prerozdeľovania v rámci rozpočtu. Ja som našla liek v návrhu dotácie pre národný futbalový štadión. Je dosť výdatná, aby sa mzdové prostriedkov v SAV a dotácie na stravovanie chudobných detí vrátili na tohtoročnú úroveň. A to budovateľom štadióna ešte ostane celkom pekná suma. Dobrých hospodárov určite nepoškodí.

Neviem, čo na návrh prejesť futbalový štadión povie ministerstvo financií. Pochybujem však, že bude argumentovať výskumami, ktoré dokazujú, že jeho výstavba prospieva verejnému blahu viac ako spoločné stravovanie chudobných detí či zachovanie vedných disciplín v SAV. Ak dôvody pre uprednostnenie národného štadióna existujú, nie sú ničím, čím by sa efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa mohla pred občanmi chváliť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet