Hnojenie jablkami

Tohtoročná vysoká úroda jabĺk má pre európskych ovocinárov veľmi trpkú príchuť. Pestovatelia zeleniny a ovocia naprieč kontinentom sú v rozpakoch nad tým, ako naložiť s bohatou úrodou zo svojich polí a sadov.

21.09.2014 22:00
debata (13)

Karty producentom totiž zamiešali sankcie týkajúce sa embarga na dodávky poľnohospodárskych produktov do Ruskej federácie, ktorá tvorí veľmi významný podiel na exporte týchto komodít.

Ak si niekto myslí, že jablká, hrušky či kapusta z EÚ stlačia ceny pre spotrebiteľov výrazne nadol, má pravdu naozaj iba sčasti. Hornorakúski poľnohospodári pred niekoľkými dňami oznámili, že čakať na zázrak v podobe nových odberateľov nemôžu, a preto použili tradičný scenár pre takéto prípady využívaný v trhovej ekonomike. Tým treba rozumieť úmyselné ničenie nepredanej úrody priamo na poliach. Tamojší spracovatelia ovocia im totiž za kilogram jabĺk z dôvodu obrovskej prevahy ponuky nad dopytom ponúkajú iba štyri eurocenty za kilogram, hoci iba náklady na ich zber predstavujú sedem až osem centov.

Po dohode tak tamojší farmári dostanú z EÚ dotácie za každú tonu zničených jabĺk. Na polia tak namiesto áut s prázdnymi prepravkami prichádzajú aj buldozéry, ktoré sa postarajú o zničenie úrody. Nadbytočná produkcia ovocia bude dôkladne podchytená fotodokumentáciou a príslušnými protokolmi, aby nemohlo dôjsť k situácii, že by bola zničená len na papieri. Rozmliaždené jablká farmárom následne poslúžia ako prírodné hnojivo. Problém je iba v prípade kapusty, ktorú je možné spracovať iba finančne náročnejším kompostovaním.

V tejto súvislosti stoja za úvahu názory kritikov dotácií na ničenie úrody poľnohospodárskych prebytkov v EÚ. Nebolo by rozumnejšie nadbytočnú produkciu za pomoci dotačných prostriedkov spracovať do kompótov, čalamád, detskej výživy, džúsov alebo štiav v spracovateľských závodoch v jednotlivých krajinách EÚ s cieľom rozdať ich deťom z nízkopríjmových rodín a sociálne slabým obyvateľom únie, ktorí doteraz dostávali z európskej pomoci iba múku či cestoviny? Záujemcov o vitamínové výrobky pochádzajúce z nadprodukcie poľnohospodárskej produkcie a spracované v závodoch v krajine pôvodu by bolo asi pomerne veľa.

Ak EÚ má problém s nezamestnanosťou ľudí s nízkou kvalifikáciou, možno by takýto scenár riešenia bol nielen sociálne, ale aj ekonomicky lepšie odôvodniteľný. Namiesto hľadania cesty, ako spracovať úrodu a rozumne ju distribuovať ľuďom, ktorí na zdravú výživu a pre organizmus potrebné vitamíny, nemajú dosť peňazí, použili klasický scenár, o ktorom sa učili deti v školách ako o príklade zahnívajúceho kapitalizmu, kde sa ničí vysoká úroda ovocia a zeleniny najmä preto, aby sa na trhu neznížili ceny ohrozujúce zisky podnikateľského sektora.

Otázne je, či sa nižších cien ako odrazu rinčania zbraní ruských povstalcoch na Ukrajine dočkajú aj bežní konzumenti v Rakúsku či na Slovensku, ktorí za kilogram jabĺk často platia aj viac ako euro.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #pestovatelia