Smernica poslednej záchrany

V pondelok a utorok sa v Bruseli už trinástykrát stretávajú ľudia z celej únie, ktorí majú skúsenosť s chudobou. V stanoch pred Európskym parlamentom budú debatovať aj o dostatočnosti a dostupnosti národných systémov, ktoré sú posledným útočiskom pre ľudí, ktorí nemajú iný príjem. Hovorí sa im systémy minimálneho príjmu. Ten slovenský má meno pomoc v hmotnej núdzi.

22.09.2014 22:00
debata (3)

Dostatočnosť pomoci v hmotnej núdzi sme rozoberali na konferencii, ktorú tak ako bruselské stretnutie koordinuje Európska sieť proti chudobe. Za jedným stolom sedeli ľudia odkázaní na dávky v hmotnej núdzi, predstavitelia ministerstva, samosprávy, odborníci z akademického prostredia a z mimovládnych organizácií. Predstavovali sme návrhy, ako zlepšiť dostupnosť a dostatočnosť finančnej pomoci, podporu prístupu na trh práce a tiež služby. Veď bez strechy nad hlavou ťažko hovoriť o slušnom živote. Hovorili sme o tom, že ľudí k plnohodnotnému životu naštartuje len všestranná a dostatočná podpora a nie paralyzujúci nedostatok. Že je čas skoncovať s klamaním sa, že dôstojnosť sa dá zabezpečiť jedným teplým jedlom denne, prístreším a ošatením.

Nik po nás nehádzal paradajky, no ani nič nesľúbil. Jedna konferencia nestačí na zhodu v otázke, aký štandard života by sa mal dožičiť tým, ktorí nemajú vlastný príjem. O tejto otázke by sa malo diskutovať dôkladne a na onakvejších fórach ako konferencia organizovaná Slovenskou sieťou proti chudobe. Už preto, že ide o otázku, ktorá mieri do základov legitimity tohto štátu.

Európska sieť proti chudobe, ktorá koordinuje projekt EMIN, už druhé desaťročie zápasí o udržanie témy minimálneho príjmu v európskej agende. Je to donkichotský boj, keďže mnohé členské štáty neoslovujú články Charty základných práv a Odporúčania komisie týkajúce sa dostatočnosti minimálneho príjmu. Situácia sa zhoršuje a v systémoch minimálneho príjmu je čoraz viac podmienok a na podporné služby je menej zdrojov. Štáty sa odkláňajú od európskych ideálov solidarity. Zámerom projektu EMIN preto nie je len povzbudzovanie národných diskusií. Je ním oživenie myšlienky európskej smernice, ktorá by pre národné systémy minimálneho príjmu stanovila určité štandardy. Tak, aby sa nerozchádzali s princípmi Charty základných práv a aby sa výraz dôstojná existencia dal v každom členskom štáte použiť bez irónie na označenie života ľudí odkázaných na dávky.

Predstavitelia Európskej siete proti chudobe veria, že presadenie takejto smernice by mohlo zachrániť ľudskú tvár EÚ a vrátiť jej dôveryhodnosť. Súhlasím, no zároveň som v rozpakoch. To, čo na európskej úrovni raz môže byť víťazným činom, sa stane národnou hanbou. Ľuďom sa zlepší život, no zároveň sa potvrdí, že bez európskej smernice sme sa nedokázali slušne správať k všetkým obyvateľom tejto krajiny. Ak budeme otáľať s ľudskejšou politikou voči ľuďom bez príjmu, až kým nepríde usmernenie zvonka, ani sto bronzových Svätoplukov nám nevystuží národnú hrdosť a neospravedlní samostatnosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #dávka v hmotnej núdzi