Svetový deň vajec

Patrím ku generácii, ktorá by mala mať ku konzumácii vajec pomerne rozpačitý vzťah. V jednom období sa totiž vajce predstavovalo ako priama hrozba pre celé ľudstvo, o niečo nebezpečnejšia ako taká ebola alebo atómová vojna.

10.10.2014 22:00
debata

Prípadne, aby sme sa viac priblížili k dnešku, vajce bolo údajne ešte nebezpečnejšie ako soľ alebo cukor. To, čo spod jeho škrupinky mohlo náhle vykuknúť, nebolo ani tak nevinné milé maličké kuriatko, lež skôr takmer besná záľaha cholesterolu. Žĺtok mohol spôsobiť infarkt, obezitu a podobné nepríjemnosti, preto sa v určitom období odporúčalo rovno ho vyhadzovať.

Vajce, pokiaľ si dobre pamätám, tak nepriamo prispievalo k zdravému životnému štýlu iba v určitej kompromisnej podobe. Celé rodiny, ktoré sa v pracovných dňoch v istých krajinách napchávali „hambáčmi“, sa potom cez víkendy venovali vyhadzovaniu žĺtkov a konzumácii bielkov. Fundamentalisti dokonca v tomto období aj nezdravé hranolčeky nahrádzali zdravými morskými riasami. Išlo o životný štýl, v ktorom sa však veľmi nechudlo, lebo racionálna výživa pokrývala iba dva dni v týždni, iracionálna zvyšných päť. Takže bulímia víťazila nad anorexiou približne v pomere 5 : 2.

Do tohto virvaru ako bomba vniesla zmätok informácia, že vajce je vlastne celkom zdravé. Pravdepodobne to spôsobila neviditeľná ruka trhu, ktorá striedavo v období nedostatku vajec prízvukovala ich škodlivosť, v období nadbytku ich užitočnosť. V každom prípade ľudstvo stálo pred náročnou úlohou už tú načisto zhanobenú potravinu nejako rehabilitovať.

Svetový deň vajec (World Egg Day) ustanovili až v roku 1966 na druhý piatok v októbri. No už dávno predtým chodila po Bratislave električka s akosi napovedajúcim nápisom: „Jedno vajce denne!“

Koho by to neprilákalo? Občanov mohla v tom čase zmiasť iba iná električka s rovnako nevtieravým, no mimoriadne účinným a vtipným heslom: „Kvasená kapusta, kvasená kapusta – zdroj vitamínov!“

Správne sa rozhodnúť pod takouto sofistikovanou manipuláciou vôbec nebolo ľahké. Nečudo, že vajce pod vplyvom týchto revolučných premien začalo zohrávať čoraz významnejšiu úlohu aj v politickom živote. Napríklad ak by dnes niekto chcel presne charakterizovať pravicové strany na Slovensku, musel by povedať, že sa podobajú ako vajce vajcu.

Mnoho analytikov sa zhoduje v názore, že zrážka letiaceho vajca s čelnou plochou politika môže tohto statočného muža poľahky priviesť k presvedčeniu, že už nie je obľúbený. Často oveľa rýchlejšie ako samotné voľby. A nepomôže mu v tom prípade ani zásadná verejná proklamácia, že on sám i jeho strana sú takpovediac z podstielkové­ho chovu.

Pri protestoch Gorila pred pár rokmi aj niektoré významné budovy pripomínali skôr omeletu ako dôstojnú politickú inštitúciu. Neznamená to však, že vajce je iba výrazom zloby sveta. Každé má v sebe, popri iných vlastnostiach, aj potenciál večne krásnej kraslice alebo vaječného koňaku či iných dobrôt. Zostáva však takmer v každej kultúre symbolom plodnosti a života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vajce #Svetový deň vajec