Nová Kúria pre Slovensko

Na začiatku tohto tisícročia sa časopis Atribút určený (nielen) LGBTI komunite pýtal, či bude Slovensko také malé ako Vatikán. Myslel to, prirodzene, obrazne.

15.10.2014 22:00
debata (5)

O tom, že išlo o vizionársky položenú otázku, v súčasnosti niet pochýb. Týkala sa výroku exministra Jána Čarnogurského, ktorý sa roku 2001 zahral na všemohúci parlament vyhlásením: „Kým ja budem ministrom spravodlivosti, dovtedy registrované partnerstvá homosexuálov na Slovensku nebudú!“ Spustil tak lavínu, ktorá krajinku medzi Dunajom a Tatrami zavaľuje stredovekými dogmami dodnes.

Čarnogurského nasledovníci, ktorí vo svojich výrokoch zachádzajú každým dňom čoraz hlbšie do labyrintu nezmyslov, hodných trestného oznámenia, sa regrutujú v aktuálnom politickom, ale aj mimovládnom katolíckom panoptiku. Postavičkám, ako sú bratia Kuffovci či poslanci zo strany-nestrany OĽaNO Richard Vašečka a Braňo Škripek, dýchajú na päty zanietení ochrancovia ľudských práv založených na heterosexuálnej orientácii Anton Chromík a Jana Tutková.

Posledná zmienená povstala po pár rokoch z popola a je opäť v akcii. Najnovšie vyzýva na podpisovú mobilizáciu, citujem: „Milí priatelia života a manželstva, znova sme pod paľbou. Ako tak sa nám po roku a pol podarilo zahrať do outu stratégiu na ochranu ,ľudských práv' a už je tu nová stratégia rodovej rovnosti a jej akčný plán pre najbližšie roky! Prosím, ihneď podpíšte hromadnú pripomienku, aby sme aj tento nový dokument zmietli zo stola. Musíme ukázať ministerstvu a vláde, že občania sa ľahko zmobilizujú, keď ideológovia idú siahať na práva obyvateľstva a presadzujú homototalitné nadpráva menšiny.“

Lepší dôkaz o tom, na čom je v skutočnosti postavená „prorodinná“ politika na katolícky spôsob, hádam ani netreba. Preložené do reči sedliackeho rozumu, u nás takého populárneho, vo svätom boji proti prijatiu zásadného ľudskoprávneho dokumentu ide iba o to, aby sa odstavilo pár „buzerantov“ od prístupu k naozajstnej občianskej rovnosti. A o to, aby sa ženy nemiešali do verejného života, no sedeli doma pri hrncoch a deťoch, a namiesto do práce aby chodili iba do kostola a naspäť. To, že aktívna žena Jana Tutková nie je práve príkladom týchto krásne pasívnych cností, je zjavne vedľajšie.

Ale pozor, najnovší vietor z vatikánskych komnát k nám čerstvo zavial informácie, že katolícka cirkev nemusí byť až taká zaujatá proti legalizácii partnerstiev dvojíc rovnakého pohlavia, „ak tieto zväzky nebudú na rovnakej úrovni ako manželstvo“.

Ak by správy z Vatikánu neboli iba propagandou, no skutočne novým smerovaním „mienkotvornej“ cirkvi, KDH, OĽaNO, Aliancia za rodinu, Konferencia biskupov Slovenska a ich novodobí apoštoli typu Tutková a Chromík budú zrejme musieť založiť novú Svätú stolicu. Prípadne pozvať na Slovensko nových misionárov z východu. Ponúkajú sa aktivisti z putinovského Ruska či z tzv. Islamského štátu. Nemôžu predsa nechať len tak fakt, že sa Vatikán búri proti slovenskej svätej cirkvi rímskej!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #katolícka cirkev #registrované partnerstvá #LGBTI+