Slovensko podľa Falbra

Český sociálny demokrat Richard Falbr vie pôsobivo hovoriť o ľavicovom ideáli. Má totiž príbeh. Ako dieťa žil s rodičmi v juhoamerickom štáte, ktorý sa pokúšal o väčšiu rovnosť a sociálnu spravodlivosť. Bývali v diplomatickej štvrti, kde sa deti preháňali na bicykloch a navštevovali sa doma, preskakujúc nizučké ploty medzi domami.

27.10.2014 22:00
debata (2)

Vojenský prevrat spravil koniec rovnostárskemu ideálu a krajinu začali riadiť recepty medzinárodných finančných inštitúcií. Keď sa tam po rokoch Falbr vrátil, všetko bolo inak. Vila, v ktorej vyrastal, aj domy naokolo mali vysoké ploty, všade boli policajti a kontroly. Napriek tomu kriminalita bola oveľa vyššia ako v čase socialistického experimentu.

Po dorozprávaní príbehu sa Falbr poslucháčov zvyčajne pýta: Čo myslíte, v akej krajine sa bohatým ľuďom žije lepšie? Tam, kde sa musia deliť o časť príjmov, alebo tam, kde to robiť nemusia, no bezpeční sú len za vysokými plotmi a strážení bezpečnostnou technikou? Ktovie, čo by si Falbr pomyslel o Slovensku po prečítaní zoznamu projektov, ktoré sa na tento rok rozhodla podporiť Rada vlády SR pre prevenciu kriminality. Možno by ho najprv zarazilo, že rozhodnutie o podpore bolo zverejnené až v polovici októbra, hoci podporené aktivity sa musia zrealizovať do 31. decembra 2014.

Takéto odsúvanie ochromuje činnosť organizácií, ktoré majú dostatok kvalifikovaného ľudského kapitálu, ale chýbajú im financie na to, aby ho mohli použiť pre prácu s tými, čo to potrebujú. A keďže je času málo, zdá sa rozumné, že prednosť dostali projekty, ktoré sa promptne zrealizujú uhradením faktúr.

V tomto roku sa budú v prevažnej väčšine fakturovať kamerové systémy, ktoré majú obciam pomôcť predchádzať kriminalite. Vnucuje sa podozrenie, že to súvisí s blížiacimi sa komunálnymi voľbami. Veď kamery nad hlavami občanov sú výrečným svedectvom o starostlivosti komunálnych politikov o naše bezpečie.

Dotáciu na dozeranie však nedostali iba politickí spojenci, ale starostky a starostovia z celého politického spektra. Za širokou podporou bezpečnostných kamier môžeme preto tušiť niečo podstatnejšie, ako len záujem o predvolebné zlepšovanie vizáže. Tým niečím je politická filozofia bezpečia.

Rada vlády pre prevenciu kriminality zjavne stavia na dohľad a zastrašovanie. Práca s deťmi a mladými, ktorí majú pred sebou viac prekážok ako vyhliadok, je pre ňu na tretej koľaji. Až na pár výnimiek zavrhuje posilňovanie sebadôvery a dôvery k normám tejto spoločnosti u tých, ktorí balansujú na jej okraji.

Z prehľadu nepodporených projektov je zrejmé, že filozofia vládnej rady nevychádza z predpokladu, že práca s deťmi a mládežou má zmysel. Sotva sa zakladá na poznaní, že bezpečná a priateľská spoločnosť sa vytvára investovaním do detí a ich pocitu, že na nich záleží a sú vítané.

Za dlhým zoznamom podporených projektov obecných kamerových systémov je filozofia spoločnosti, ktorú donedávna europoslanec Falbr stavia do protikladu k svojmu ľavicovému ideálu. Je to spoločnosť, v ktorej sa nebude žiť dobre ani bohatým.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ľavica #kriminalita #Richard Falbr