Modra je slovenské mesto

Najväčší záujem o kreslo primátora je vraj u nás v Modre. Primátorom Modry chcú byť ôsmi. Kandidačné listiny odovzdali Robert Beňo, Peter Majtán, Ján Jašek, Juraj Peržo, Juraj Petrakovič a Artúr Soldán. Väčšinu tvoria súčasní poslanci.

28.10.2014 22:00
debata (1)

Mužských kandidátov dopĺňajú dve ženy, súčasná primátorka Hana Hlubocká a Rebecca Deák Justh. Šiesti sa budú uchádzať o hlasy voličov ako nezávislí, dvaja kandidujú za politickú stranu. Modrania si budú v rámci dvoch volebných obvodov voliť 13 poslancov mestského zastupiteľstva. O ich mandáty zabojuje 38 uchádzačov, najviac je ich nezávislých. Na jedno poslanecké kreslo pripadajú takmer traja uchádzači.

Dobre lebo nebárs. V Modre je toľko nedostatkov, že aj keby sa stali primátormi všetci ôsmi, kam sa pozrú, všade rastie robota. Zatiaľ sa všetci voličom zaliečajú a sľubujú, súčasná pani primátorka pláta diery, kde sa dá, a aspoň naoko robí to, na čo zabudla celé volebné obdobie, iní sa škeria z plagátov ako jesenné orechy. Ostatní sa stretávajú s občanmi a debatujú, poukazujú na nedostatky, hovoria, čo dobré pre mesto urobili alebo chcú urobiť.

Novinkou u nás v Modre je nové predvolebné periodikum Modranské skutočnosti. A zatiaľ čo pod hlavičkou mesta vychádzajú už roky Modranské zvesti, informujúce o dianí v meste či jeho histórii, do ktorých má možnosť prispieť každý občan, Modranské skutočnosti, ktoré vizuálne kopírujú mestské periodikum (ako by ich jedna mater mala!) vychádzajú anonymne, články nie sú podpísané, občania nevedia, kto tento plátok vydáva, môžu iba hádať, niektorí tušia a mestom sa šíri čosi ako šepkanda.

Modranské skutočnosti očierňujú kandidátov na poslancov aj na primátora, ich príbuzných aj známych, veľmi detinsky, polopatisticky, alias jedna pani povedala, a hlavne anonymne. Nenájdete tiráž ani vydavateľa, a keďže očierňujú všetkých, na konci volebnej kampane sa možno dozvieme, kto ich vydával, pravdaže, ak sa nerozhodne v tejto undergroundovej vydavateľskej činnosti pokračovať.

Nereagovala by som na tento úsmevný počin, ale dočítala som sa, že, by som nemala o Modre a Modranoch kriticky písať do Pravdy, denníka, ktorý číta „celé Slovensko“, pretože čo sa doma navarí, má sa doma zjesť, špinavú bielizeň treba pretriasať vo vlastnom dvore.

Myslím si, že aj náhodnému cestujúcemu z Hornej Dolnej Piťulovej prechádzajúcemu cez mesto udrie do očí jeho zanedbanosť a ošarpanosť, zle vyriešené námestie, že turistom túlajúcim sa poza modranské hradby sa nebude páčiť, že sa tieto pamiatky búrajú, a že tí, čo citlivo vnímajú krajinu, si všimnú modranský ovocný chodník a ocenia ho, všimnú si aj, že niekto vyčistil zarastený hrob Ľudovíta Štúra, robí zbierku na evanjelický sirotinec alebo dva dni trávi rok čo rok s deťmi pri jazierku na Divadelnej Modre s amatérskymi divadelníkmi. Na modranské Dni hliny chodia ľudia z celého Slovenska, chodievali aj na vinobranie, kým ešte v Modre bývalo.

Modra zatiaľ nemá štatút mestského štátu a kým tu žijem, budem si všímať, čo dobré kto pre ňu urobil, alebo sľúbil a neurobil. Nech o nás vedia aj v Košiciach, že nám na našom meste záleží.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #komunálne voľby