Dostupné bývanie

Zoznam žien a mužov, ktorí sa v komunálnych voľbách uchádzajú o najvyššie funkcie, je dlhý. Je na ňom 8 762 mien. Nie je možné spýtať sa všetkých, ako po zvolení do funkcie mienia naložiť s právomocami v oblasti bytovej politiky.

03.11.2014 22:00
debata

Inštitút otvoreného listu, ktorý pripravili účastníci konferencie Slovenskej siete proti chudobe o dostupnosti bývania, čiastočne supluje túto možnosť. Poslali sme ho tlačových agentúram, ZMOS-u a osobne ho pošleme tým, ktorí v Bratislave kandidujú na primátorské kreslo a v Petržalke na post starostu. Pošleme ho aj kandidátom na funkcie vo vašej obci, ak od vás dostaneme kontakty.

List sme poslali aj do redakcií, no tému výstavby nájomných bytov médiá obchádzajú. Bratislavská televízia sa k nej priblížila otázkou na „zahusťovanie a rozširovanie“. Tie slová však pre Bratislavčana majú pachuť obmedzenia komfortu a tak logicky, že po takejto otázke pomlčali o výstavbe nájomných bytov aj kandidáti Ftáčnik a Nesrovnal, hoci jediní ju majú v programe.

U kandidujúcich na starostu Petržalky je to s nájomným bývaním ešte bledšie. Nula u Bajana, hoci terajší starosta musí poznať počet nevybavených žiadostí o nájom obecného bytu. Nula u Šavela, hoci spravuje bytový podnik. Greksa, Hrčka, Plšeková a Zimmerman nula. Výstavbu nájomných bytov spomína len kandidát Augustín v blogu, ktorý neprečítalo ani sto ľudí, a Nechala, ktorý má program nájomných bytov pre učiteľov.

V bývalej petržalskej priemyselnej zóne má vzniknúť bytovo-obchodný komplex s vyše 2¤600 bytmi. S výstavbou sa začne o tri roky a vraj sa diskutuje už len o veľkosti zelenej plochy. V situácii, keď Petržalka stratila odpredajom ďalšie nájomné byty a rodinám hrozí bezdomovstvo, keď bytová núdza vyháňa mladých do zahraničia, je však potrebné diskutovať aj o tom, čo a ako urobiť, aby časť bytov v tomto komplexe mohla raz patriť aj mestskej časti. S investorom je potrebné rokovať aj o veľkosti bytov, pretože štátnu dotáciu možno dostať len na byty štandardnej veľkosti. Ktorý z kandidátov sa na to podujme?

Bratislavskí a petržalskí kandidáti náš otvorený list zjavne potrebujú. Potrebujú pripomenúť, že máme najnižší počet bytov na 1 000 obyvateľov v Európe a jeden z najvyšších podielov mladých do 35 rokov, ktorí žijú s rodičmi. Že je potrebné vytvárať podmienky na výstavbu obecných nájomných bytov, lebo je to cenovo najprístupnejšia forma bývania, a dostať sa z vleku opatrníckej verejnosti a začať ju, naopak, presviedčať, že starostlivosť o dostupnosť bývania pre všetkých pomôže rozvoju obce, zlepšeniu medziľudských vzťahov a celkovo prispeje k bezpečnému a pokojnému životu.

V programoch viacerých bratislavských kandidátok a kandidátov sa spomína Viedeň. S triezvosťou, no stále ako horizont smerovania v rôznych oblastiach. Nie však v oblasti bývania. Veľkou lekciou pre Bratislavu by však mohol byť práve jej desaťročia budovaný program obecných nájomných bytov. Za uplynulých 25 rokov sa však naša samospráva vyhýbala viedenskej škole komunálneho bývania. O pokračovaní tohto kultúrneho záškoláctva onedlho rozhodneme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #starostovia #komunálne voľby