Sťažujte sa!

Sviečky zažali november, niekde lampióny (u nás v Modre v piatok), inde svetlonosov, pečú sa jadierka, varia oranžové tekvicové polievky, buckovia oranžoví zahmlievavo blikajú do tmy a z výkladov vycierajú zuby šarkany. Poletím, nepoletím?

04.11.2014 22:00
Veronika Šikulová Foto:
Veronika Šikulová
debata

Meteorológovia hlásia tuhú zimu. A ľadovce sa topia.

Zubaté je novembrové slnko, ale svieti. Po večeroch prikladám do pece polienka, kúrime. Mám rada pukot polienok v našej starej peci, ale mám rada aj huhňanie vody v radiátoroch, prvý jesenný letmý dotyk, trebárs v práci, kúrime.

Včera som telefonovala s dcérinou pani učiteľkou. Popleta naša druháčka meškala na vyučovanie, nariekala pred triedou, v ktorej nik nebol. Žiaci sa z triedy presťahovali do malej učebne na prízemí školy, lebo v triede je zima. Vymenili radiátor. Starý dobrý veľký liatinový za malý moderný. V triede nie je ani pätnásť stupňov, žaluje sa pani učiteľka. Učebňa je malá, niet v nej skriniek na školské potreby, niet si kam zavesiť uteráky, ani nevie, či v nej deti zostanú. Asi zvolá rodičovské združenie. Asi sa bude sťažovať. Nie pani riaditeľke, tá s výmenou nič nemá, mesto sa takto „postaralo“ o deti.

Trieda je v rohu chodby aj budovy. Z troch strán ju ofukuje vietor, odkedy vymenili radiátor, už stihla jedna stena zavlhnúť.

Čo to je jeden malý radiátor namiesto nášho veľkého liatinového, keď ani ten nám v zime nestačil?! Tri také by sme potrebovali, sťažuje sa nešťastná pani učiteľka.

Pani učiteľka, ktorá žiakom cez prázdniny za vlastné dá vymaľovať triedu, aby bola v septembri pekná, spoliehajúc sa na to, že hádam ju rodičia v septembri pochopia a na maľovku sa hádam poskladajú. Poskladali sme sa.

Pani učiteľka, ktorá z vlastného vrecka kupuje magnetofón, lebo starý im nefunguje a do zrkadielka píše prosbu, aby sme prispeli. Prispejeme.

Mesto pravdepodobne našlo firmu, ktorá škole vymieňala radiátory. Škola nové radiátory potrebovala. Ale akí to boli odborníci, čo nevedia??? Kto za to môže? Komu adresovať sťažnosť? A kde sa budú deti učiť? A čo keď príde tá tuhá zimiščo? Budú mať „uhoľné prázdniny“?

Blížia sa voľby, vozím sa autobusmi a vidím, ako sa starostovia a primátori snažia „friško, friško“ plátať diery, lepia cesty, zametajú cintoríny… Keď ide o dobro občanov či mesta, prečo nie? Čo sa stane po rodičovskom združení? Budeme aj my rodičia písať na mestský úrad sťažnosť na firmu, ktorá vymieňala radiátory, alebo necháme pani učiteľku počas tých uhoľných prázdnin, nech sa postará z vlastného a my sa jej potom poskladáme a vrátime jej, čo minula?

Prečo sa majú deti sťahovať po škole, keď majú vynovenú triedu?

Mojej známej vymieňali bedrový kĺb. Odvtedy má jednu nohu kratšiu. Vraj, sťažujte sa a dajte si to zoperovať ešte raz!

Jasnačka, žuvina! Slovné spojenia „sťažujte sa“ a „ešte raz“ sa očividne na Slovensku tešia veľkej obľube. Vystúpila som z autobusu, ktorý ma viezol z Modry do Pezinka. Vlastne som mala šťastie, že si to šofér nerozmyslel, a nenechal nás vo Vinosadoch alebo niekde v poli pred Pezinkom. O chvíľu sa budeme čudovať celkom samozrejmým veciam a pochvaľovať si, ak fungujú. Čoraz častejšie to však je naopak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Trieda