Vianočné politické strany

Všetkých mojich spoluobčanov nemohlo nič viac potešiť ako fakt, že na Slovensku pribudnú nové politické strany. Ide o to, že u nás vraj doteraz máme iba nejakých 150 politických strán a hnutí, čo je do očí bijúci nedostatok.

05.12.2014 22:00
debata

Dobrú politickú stranu dnes potrebuje každý ako soľ. Preto treba iba obdivovať nezištných nadšencov, ktorí sa rozhodnú novú založiť, aby tým vytvorili skutočne prehľadné politické spektrum, v ktorom by si každý mohol nájsť priestor pre svoj vlastný názor. Veľké strany práve v tejto chvíli predstavujú obrovskú nevýhodu, lebo sa musia takpovediac názorovo zladiť s masami, čo zároveň u jednotlivcov obmedzuje fantáziu a možnosť rozhodného politického prejavu.

Ak sme doteraz mali takzvané autobusové strany, ktoré sa vraj zmestia do jedného autobusu, prípadne i také, čo sa necítili nejako obzvlášť stiesnené ani v telefónnej búdke, potom k nim rýchlo pribúda nový typ politických strán, ktoré sa zmestia do každej rodiny rovno pod vianočný stromček. Problém je už iba v tom, aby neboli až natoľko veľké, aby zaberali miesto pre ostatné darčeky, ktoré bývajú na Slovensku už po celé stáročia tradíciou. No práve tejto jedinej veci sa spravidla vôbec netreba obávať.

Mnoho rodičov sa práve teraz trápi fakticky už zbytočnou otázkou, čo by mohlo deti pod stromčekom najviac potešiť. Nuž položme si ruku na srdce! Mohlo by naše ratolesti vo chvíli plnej očakávania potešiť niečo viac ako primeraná politická strana?

Oproti vláčiku môže mať napríklad výhodu vo väčšom množstve „vagónikov“, ktoré za sebou zanovito ťahá nový predseda. Oproti bábkovému divadielku, kde obvykle dominoval šašo, kráľ alebo dajaký čert či zbojník, majú deti odrazu postavičky, ktoré si striedavo menia spomenuté úlohy, ba nezriedka zvládnu i všetky súčasne.

Prinášajú často aj vlastný program, ktorý pri jeho prirodzenej hravosti vôbec netreba podchvíľou obmieňať. Zatláčajú do úzadia i počítačové či iné elektronické hry. Sú totiž už od začiatku prirodzene prispôsobené mentalite a intelektuálnej úrovni malého dieťaťa, nebudú ho predsa trápiť rôznymi obťažnými „levelmi“. Dokonca samy od seba môžu do hry vtiahnuť aj rodičov a starých rodičov. Možno s nimi hrať celý rad spoločenských hier – šach, dámu, Človeče, nehnevaj sa!, žolíka, kanastu a podobne. Možno ich zobrať von na prechádzku, ba posedieť si s nimi v príjemnom prostredí, kde často štvornohí miláčikovia jednoducho nesmú. A pritom ani kiná, divadlá, či galérie nie sú výnimkou. Azda najväčšou výhodou novej politickej strany pod stromčekom je, že sa dá kedykoľvek vymeniť za inú. Nemohli by sme to predsa zazlievať malým deťom, keď vidíme, že to tak úplne bežne robia aj niektorí poslanci.

Veru mnohí spoluobčania sa dnes trápia, čo s darčekmi – či niečo užitočné, či príjemné. Najmä však s tým, či si ich vôbec môžu dovoliť. Azda je iba potešiteľné, že už vyše 150 politických subjektov na Slovensku práve tento posledný problém nemá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany