Nezmieriteľnosť a zhovievavosť

Povedal mi vážený pán náčelník mestskej polície, ktorý mesto pozná ako svoju dlaň, že staršia generácia si ešte nezvykla na to, že máme bezdomovcov. Mladší sa málokedy pozastavia nad hlúčikmi neoholených mužov a nedbalo učesaných žien v centre Bratislavy a netelefonujú pre to na mestský úrad.

15.12.2014 22:00
debata

Staršia generácia sa však akosi nedokáže zmieriť s tým, že žijú medzi nami aj takí, čo nemajú strechu nad hlavou. Toto nezmierenie zväčša neznamená, že ich trápia problémy tých, čo stratili či nikdy ani nemali bezpečný domov. Ani to, že považujú za nespravodlivé, že títo spoluobčania nemajú miesto na súkromie, možnosť dať si do poriadku myšlienky a zovňajšok tak, že nebudú priťahovať pohoršené pohľady.

Sú však aj výnimky. Náčelník pozná istého staršieho pána, ktorý niekoľkokrát do týždňa nosí jedlo do provizórnej stanovej osady pre tých, čo sú bez domova. To je, čo vládze urobiť. Väčšina staršej generácie však nevoláva na mestský úrad preto, že tam má niekto existenčné problémy. Ich telefonáty sú o tom, že sa cítia obťažovaní tým, že sa musia s nimi stretávať v centre mesta a pozerať sa na zabávajúce sa a niekedy bezostyšne hlučné skupinky, ktoré si dopriavajú víno či iný životobudič.

Sťažovatelia kritizujú, že títo ľudia obsadzujú lavičky, ktoré sú tu pre návštevníkov mesta a občanov unavených z robot, a nie pre povaľačov unavených z pitia alkoholu. Že sú škvrnou na tvári mesta, ktorá kazí dojem z historických pamiatok. A v neposlednom rade, že pitím na verejnosti dávajú zlý príklad deťom a mládeži. A to vraj môže prispieť k šíreniu alkoholizmu.

To, že s vekom rastie strach z morálneho úpadku, a teda aj z alkoholizmu nasledujúcich generácií, sa dá doložiť už u starých Rimanov. Zrejme ho neutlmia ani štatistiky ukazujúce, že na Slovensku bola spotreba alkoholu výrazne vyššia v časoch, keď slovo bezdomovec bolo neznámym termínom a väčšina obyvateľov popíjala v súlade s dobrými mravmi. Teda za dverami svojho bytu alebo v krčmách. A zrejme na názoroch starších nič nezmenia ani analýzy ukazujúce, že rodinné vzory majú na sklony k alkoholizmu oveľa fatálnejší vplyv ako pohľad na fľašku v rukách ľudí, čo zjavne svoj život prehrali.

Zhovievavosť a nezmierenie sa. Oba tieto postoje sú v určitých situáciách prepotrebným a priam liečivým tmelom, bez ktorého medziľudské vzťahy a dobrá spoločnosť nemôžu držať pokope. Každý, samozrejme, vie, že tmelom sú len vtedy, ak sme zhovievaví k slabostiam slabších a k odlišnostiam života, ktoré nikoho nezraňujú. A, naopak, ak sme nezmieriteľní k okolnostiam, ktoré spôsobujú, že časť občanov je odstrčená na okraj a zbavovaná slobody a dôstojnosti.

V opačnom zacielení iba všetkým podrývajú pôdu pod nohami. Najviac však tým najslabším. Tí sú potom iste vďačnejší mladšej generácii za zhovievavosť, ak si z mestských lavičiek robia provizórnu obývačku či spálňu, ako staršej generácii, ktorá si v nezmieriteľnosti pre svoje morálne pohodlie zamieňa následky s príčinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba