Snehuliaci v ohrození

Všetkých spoluobčanov vyľakala správa, že snehuliaci sú vraj proti sunitskému islamu. Doteraz to nik nevedel, no našťastie sme sa to dozvedeli zavčasu, teda ešte predtým, ako zase poriadne nasnežilo.

17.01.2015 14:00
debata (2)

Neprišiel na to hocikto, ale popredný saudskoarabský duchovný, šejk Muhammad Sálih al-Munadždžid, na základe poznatkov početných moslimských učencov. Snehuliak má vraj podobu človeka, no vytvárať podobu človeka je vo všeobecnosti neprípustné. Ľudia tak môžu vytvárať iba to, čo nemá dušu.

Osobne si myslím, že má pravdu. Napríklad aj v Bratislave sa jeden chlapík usiloval vytvoriť podobu Svätopluka, no vôbec sa mu to nepodarilo, lebo komisia iniciovaná parlamentom a vymenovaná jeho bývalým bystrým predsedom Richardom Sulíkom z SaS zistila, že sa mu vôbec nepodobá preto, lebo Svätopluka vraj nikto nevidel. Nuž, voči tomu sa argumentuje naozaj ťažko. Sám som tento rok som videl iba troch snehuliakov. Prvý sa podobal na človeka, čo mi chcel predať vysávač asi za 2 000 eur. Určite mal dušu, aj keď to bol s najväčšou pravdepodobnosťou iba taký „šmejd“. Druhého neviem v tomto zmysle celkom dobre zhodnotiť, lebo už nemal mrkvu, a tak som ho hneď nevedel zaradiť do príslušného historického obdobia. Išlo pravdepodobne o románsky sloh, no s mrkvou to kedykoľvek mohol byť aj neskorý barok. Tretí sa podobal na ministerstvo školstva. Teda vyzeral, ba aj reagoval celkom ako ono, keď sa ho ktosi pýta na dobré alebo aspoň slušné platy učiteľov.

Oveľa vážnejšia a pozoruhodnejšia námietka však zaznela od jedného zo šejkových stúpencov: „Stavanie snehuliakov je napodobňovaním neveriacich – podporuje žiadostivosť a erotiku.“ Tak na mňa dosiaľ nijaký snehuliak nepôsobil. Veď sprvu som tomuto zvláštnemu názoru vôbec nerozumel, no potom mi prišlo na um, že iba vinou môjho celkom nerozvinutého multikulturalizmu a príšerného barbarského europocentrizmu. Totiž najmä preto, že u nás zatiaľ ešte iba málo žien nosí burku alebo čádor. Keby ich bolo viac, istotne by som túto pozoruhodnú a príťažlivú vlastnosť snehuliakov nikdy neprehliadol.

Zaráža ma však, že tieto poburujúce kvality lascívne vyhladených a všakovako necudne vyťapkaných nehanebných snehových postavičiek prehliadol poslanec Branislav Škripek z OĽaNO, ktorý organizoval pred dvoma rokmi populárnu kampaň Nahota na predaj. K nej ho vraj primali nespočetné reakcie mladých rodín, ktoré "vulgárne zobrazovanie ľudskej nahoty poburuje“. Keby bol zákon, ktorý poslanec spolu s kolegom Štefanom Kuffom v tejto súvislosti navrhovali, prešiel, určite by sa zahalili aj obrazy a sochy v galériách a na verejných priestranstvách. Už dnes sme sa mohli doslova topiť v mravnosti. Ba s úplne ochránenou mládežou by sme azda čosi ušetrili aj na blížiacom sa referende.

Snehuliakov však v tejto súvislosti vôbec nespomenuli napriek tomu, že máločo je až také veľmi nahé ako snehuliak. Napokon mohli šejka o niekoľko rokov predbehnúť. Nuž zdá sa, že snehuliaci vo svete už ani v zime nebudú mať na ružiach ustlané.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o rodine