Chrbtom k euru

Švajčiarsko sa rozviedlo s eurom. Menová kotva s kurzom 1,20 franku za euro je tak minulosťou. Okamžite po oznámení tejto informácie sa frank posilnil na svoje historické maximá. Euro v tejto alpskej krajine stálo nečakane menej ako jeden frank.

26.01.2015 18:00
debata

Štvrtok 15. januára 2015 bol pre švajčiarskych majiteľov európskych, ale aj amerických akcií podobným šokom ako čierny piatok 24. októbra 1929, keď prepukla Veľká hospodárska kríza. Samozrejme, teraz je situácia úplne iná, ale podobnosť môžeme vidieť v obetiach krízy. Kedysi to boli špekulatívni burzoví hráči, ktorí kupovali akcie na úver. Dnes sú to, naopak, hypotekárni dlžníci napríklad v Rakúsku či v Poľsku, ktorým sa úvery v domácej mene zdali pridrahé a uprednostnili financovanie bývania vo švajčiarskych frankoch.

Nečakaný menový rozvod franku s eurom vyhnal do bánk množstvo Švajčiarov, ktorí si chceli vymeniť svoju silnú menu za slabé eurá a zásobiť sa nimi za účelom budúcich nákupov v zahraničí. Pre vidinu kurzových ziskov boli ľudia s frankami ochotní čakať na výmenu dlhočizné rady. Výmena prostredníctvom účtu bola pre nich vzhľadom na rozkývaný kurz značne neistá. Na 30-percentnom posilnení meny budú musieť do svojich tohtoročných plánov nečakane naplánovať pokles tržieb najmä švajčiarski exportéri a hotelieri. Švajčiarskymi médiami prebehla správa, že tamojšia centrálna banka prerobila na precenení devízových rezerv za jediný deň 60 miliárd frankov, čo je viac, ako predstavuje celý verejný dlh Slovenska nabalený za dve dekády deficitného hospodárenia nášho štátu. Pritom ešte v decembri počítala na rok 2015 so ziskom 38 miliárd frankov.

Zrušením previazanosti švajčiarskej meny s eurom sa švajčiarski majitelia účtov môžu tešiť len dočasne. Vklady vo frankoch sa úročia trestnými úrokmi so zápornou sadzbou. Desaťročné švajčiarske štátne dlhopisy nielenže neprinesú žiaden výnos, ale ich majiteľ zaplatí zatiaľ bohatému štátu sankčnú sadzbu mínus 0,01 percenta. To znamená, že aj keby sa za celú dekádu nezvýšili vôbec ceny v inak drahom Švajčiarsku, čo je naozaj naivné predpokladať, dostane naspäť nominálne menej, ako krajine požičal. Ak by sa rozhodol investovať do frankových dlhov ešte na dlhšie obdobie, nebude tiež vôbec nadšený. Veď dvadsaťročné štátne dlhopisy Švajčiarskej konfederácie mu prinesú iba symbolický plusový úrok 0,37 percenta roč­ne.

Dôvody, pre ktoré sa Švajčiarsko rozhodlo rozviesť s eurom, môžu byť rôzne. Ak sa prednedávnom nepodarilo odpútať od svetových mien zmietaných kvantitatívnym uvoľňovaním centrálnych bánk naviazaním franku na zlato, odstrihla Švajčiarska centrálna banka pupočnú šnúru, ktorou bol frank naviazaný na spoločnú európsku menu. Oficiálnou príčinou uvoľnenia kurzu franku bol enormný rast devízových rezerv tamojšej centrálnej banky v rozsahu, ktorý ohrozoval stabilitu meny. Ak by sa po gréckych voľbách potvrdilo, že táto krajina nevydrží zostať v eurozóne a euro pôjde ešte prudšie z kopca oproti americkému doláru ako doteraz, môže súčasné menové rozhodnutie z Álp sláviť úspech.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #švajčiarsky frank #euro #mená