Kukučie vajce

Sociológovia často trápia verejnosť dotazníkmi, no otázky, ktoré položia, zvažujú zo všetkých strán. Vedia, že zistenia prieskumov vedia občas riadne pohýbať verejnou mienkou. Ľudia ich totiž zväčša berú vážne. Cítia sa nepohodlne, ak je ich názor menšinový a ich politický favorit padá pod hranicu zvoliteľnosti. Naopak, ich sebavedomie rastie, ak názor, ktorý bol vykazovaný do kúta, odrazu zastáva väčšie percento spoluobčanov.

27.01.2015 15:00
Zuzana Kusá Foto: ,
Sociologička Zuzana Kusá.
debata (1)

Marketingoví a politickí stratégovia stavajú na tom, že odlišnosť a okrajovosť sa znáša ťažko a ľudia sa radšej pridávajú k väčšine. Vedia tiež, že na hodnovernom podnose technologicky bezchybnej reprezentatívnosti môžu vniesť do verejnej debaty aj témy, ktoré sú zástupné či zdanlivo mŕtve. A vcelku demokratickej zmýšľajúcej verejnosti môžu nenápadne naservírovať kukučie vajcia autoritárstva a netolerancie.

Na tento manéver však potrebujú výskumníkov, ktorí z chlebových dôvodov nepozerajú na etické riziká, ktoré sa z takýchto vajec vyliahnu, a firmy, ktoré si dajú vnútiť od objednávateľa sugestívnu formuláciu otázok.

Riziko kukučích vajec sa objavuje aj v akademickom výskume. Nie je naň jednotný názor. Časť sociológov mieni, že by sme sa mali verejnosti pýtať aj na témy a riešenia problémov, ktoré sú z hľadiska práva neprípustné. Podľa nich má zmysel opakovať otázky, ktoré boli v minulosti bežné, napríklad pýtať sa na schvaľovanie trestu smrti či súhlas s nevpúšťaním cudzincov do nášho štátu. Bez ich kladenia nevieme, či a kam sa spoločnosť posunula.

Časť z nás má z podobných zisťovaní obavy. Varuje, že sugestívna autorita tabuliek a grafov a odobrujúca aura väčšinového zistenia môže prebúdzať kostlivcov a podsúvať ľuďom nebezpečnú predstavu, že majú právo rozhodovať o právach a nárokoch druhých, vyžadovať od nich rovnakosť spôsobu života a vylučovať ich zo susedstva či z krajiny.

Politici vnášajú zástupné témy a kukučie vajcia do verejnej debaty aj bez prieskumov. S tým problém nemajú. Vedia, že i ľudia utrápení bežnými starosťami privítajú, ak im ponúknu konkrétnejší terč pre ventilovanie ich obáv a silné rameno ochrany.

Kukučím vajcom sa môže stať aj výrok politika, na ktorý sa vo verejnej debate nezareaguje a bez úhony sa nechá uhniezdiť v hlavách publika. Napríklad premiérov výrok o stavaní mešít, ktoré by sa nedalo ľahko tolerovať v krajine so silnou katolíckou cirkvou.

Inak pohotový moderátor Sobotných dialógov tentoraz nenamietol, že mešity nie sú v rozpore s uznávaním zákonov a politických inštitúcií. To, mimochodom, spolu s ovládaním úradného jazyka verejná mienka považuje za najdôležitejší znak skutočného občianstva.

Moderátor nevyšiel ani s pripomienkou, že na Slovensku boli okrem kostolov kedysi bežnými stavbami aj synagógy. A že vyhnanie tých, ktorých vieru zastrešovali, zo spoločnosti a zo života, patrí k tragickým omylom našich dejín.

Námietka neodznela a do mienky spoločnosti, ktorá oficiálne vyznáva slobodu vierovyznania a zákaz diskriminácie na tomto základe, bolo znesené ďalšie kukučie vajce.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba