Staré a nové

Všetkých spoluobčanov povzbudilo, že okrem podporených tradičných rodín budú mať aj garáže pod Bratislavským hradom. Tradičná rodina, ktorá sa rozhodne na Hrade pobudnúť, bude mať kam dať auto, čím sa Hrad prejaví ako skutočne jedinečné miesto, z ktorého si potom pokojne bude môcť popozerať slovenský parlament.

08.02.2015 08:00
debata

Garáže rovno pod Hradom sa tak ukazujú ako oveľa lepší projekt, ako pôvodne plánované spojenie Hradu s Petržalkou lanovkou, ktorý sa následne a prirodzene premietol do myšlienky o priamom lanovkovom spojení Hradu s parlamentom. To, pochopiteľne, vyznievalo o niečo lacnejšie.

Okrem toho v blízkosti, teda medzi Hradom a parlamentom, vzniklo medzitým niekoľko vhodných zariadení s pomerne lacnou pálenkou, ktoré umožnili Hrad vypustiť z týchto romantických predstáv. Lanovka by výčapy nanajvýš nevhodne míňala, čo by znamenalo určité zanedbanie histórie a tradícií.

Ako prekážka garáží sa, našťastie, javia teraz už iba niektorí menej pokrokoví archeológovia, o ktorých je všeobecne známe, že si napríklad koňmi ťahaný povoz z minulosti vo všeobecnosti vážia viac ako šikovný moderný štvorlitrový osemvalcový turbodiesel, ktorý môže mať takých koní hneď čosi vyše tristošesťdesiat, pričom neerdží a nebúcha kopytami. A netreba mu zháňať ani pohoničov, ani obrok, nehľadiac na to, že je aj v inom, no pritom podstatnom ohľade oveľa čistotnejší. Takže sa dá povedať, že úprave a útulnosti Hradu moderný automobil prospieva viac.

Archeológovia síce namietajú, že sú tam nejaké vzácne rímske a keltské stavby, ktoré dokonca predstavujú svetový unikát, prehliadajú však skutočnosť, že moderné garáže, vhodne prezentované namiesto týchto starých trosiek, vyvolajú vo svete i u turistov určite väčší ohlas a samy osebe pritiahnu väčšiu pozornosť. Istotne nad nimi bude híkať aj samotné UNESCO. Predsa však takáto pozornosť cudziny môže byť i nežiaduca, preto som s problémom navštívil aj známeho, forenzného politológa, ktorý žije v centre medzinárodného diania pri trhovisku na Miletičovej ulici. Pokojne sedel na lavičke. Veď pred chladom ho spoľahlivo chránila okolkovaná nemrznúca zmes, ktorú si mimovoľne zohrieval v ruke a občas v záklone vylieval do hrdla.

„Myslíte, že tie garáže pod Hradom sú normálne?“ spýtal som sa. Iba mávol rukou: „Je to prirodzené už od najstarších čias! Čo myslíte, čo našli po pár tisícročiach Cheopsovi, teda vlastne Chufevovi, hneď vedľa pyramídy? Mal tam zaparkovanú loď! Najprv si mysleli, že je z toho moderného obchodu s nábytkom, lebo bola rozobraná na 1 224 častí, ale vedci ju poskladali skôr ako vy skrinku do kúpeľne! Mal ju hneď po ruke! Aj turistu poteší, keď si pod Hradom nájde svoje nerozobrané auto v garáži.“

Nuž, nedalo mi: „Ale veď sú tam unikátne staré nálezy – múr, dlažby, stĺp a tak!“ Neprekvapil som ho: „No a čo? Dnes už to musíte chápať ako ten srbský generál, keď mu novinári vyčítali, že bombarduje Dubrovník, teda staré a krásne mesto.“ „A čo on na to?“ Povedal: „Nevadí! Veď potom postavíme krajšie a ešte staršie!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bratislavský hrad