Starosti o vesmír

Mnoho spoluobčanov v posledných dňoch znepokojili správy amerických vedcov, že vesmír nevznikol. Aspoň dôkazy o jeho vzniku akoby už nateraz stratili platnosť v dôsledku najnovších výskumov a pozorovaní.

08.03.2015 15:00
debata (15)

Podľa všetkého by tu svet mohol byť aj večne, čo so sebou prináša opätovné nebezpečenstvo rozdelenia našej spoločnosti. Teda na tých, čo sú za vznik vesmíru, a tých, ktorí sú proti tomu, aby vesmír vznikol.

Viacerým sa môže zdať, že to nie je až taká dôležitá téma, akou je napríklad tradičná rodina. No mohli by si pritom všimnúť, že na Slovensku je v poslednom čase množstvo menších politických strán, ktoré sa rozdelili, ba na smrť pohádali aj z oveľa menších dôvodov a v oveľa menšom priestore a čase, ako je celý vesmír. Hoci uplatňovať na nekonečný systém pojmy, akými sú „celok“ a „časť“, nie je vhodné. Človek tým o sebe nevdojak prezradí, že myslí iba v rámci konečných pozemských systémov, akým sú napríklad skrátené volebné obdobie alebo trpko očakávaný zánik gastrolístkov.

Za jeho chmúrnu predzvesť možno nepochybne považovať aj zatmenie slnka. Náhla a neočakávaná večnosť vesmíru môže teda vyvolať aj zvýšený počet manželských hádok, pri ktorých najviac trpí tzv. mikrokozmos. Ten antické i stredoveké kozmologické koncepcie stotožňovali s človekom, ktorý potom mal byť kópiou zvyšného makrokozmu. Dnes už však mikrokozmos väčšina vedcov fakticky stotožňuje s bežným domácim rozpočtom nižšej strednej vrstvy.

Pritom práve nové objavy by mohli viesť k upokojeniu situácie, lebo v perspektíve večného trvania sveta by sme sa mohli ešte stále opierať o tzv. rozpínanie vesmíru, ktoré sa však v každodennom živote nepotvrdzuje. Povedzme počet parkovacích miest vo väčších mestách sa vôbec nezvyšuje. To jediné, čo sa ako-tak ešte rozpína, sú iba obchodné reťazce, niektoré dôchodkové piliere a termíny dokončenia väčších stavieb. Ide jednoducho o tému, ktorá sa stále vracia a akosi nestarne.

Napríklad šejk Bandar al-Khaibari, saudskoarabský duchovný, sa nedávno stal terčom posmechu po tom, čo študentom na univerzite v Spojených arabských emirátoch prezradil, že Slnko obieha okolo Zeme, pretože inak by lietadlá nemohli lietať. „V prípade, že Zem sa naozaj otáča, lietadlo by muselo zastaviť vo vzduchu a čakať na Zem, kým sa k nemu dostane,“ tvrdí islamský učenec. Myslím si, že všetci, čo leteli lietadlom aj za týchto ponurých okolností, by sa mali hanbiť.

Konečnosť vesmíru bola v Európe na dlhý čas vyriešená. Filozofa Giordana Bruna, ktorý, naopak, zanovito tvrdil, že vesmír je nekonečný, 17. februára 1600 v Ríme na námestí Campo de'Fiori zaživa upálili a doteraz sa nik z cirkvi za to neospravedlnil. Jeho žiak Galileo Galilei mal trochu väčšie šťastie, lebo bol už 350 rokov po rozsudku (v roku 1992) rehabilitovaný.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír