Mandát na bankrot

Nedávne víťazstvo ľavicových populistov vo voľbách v Grécku bolo letmým pohľadom považované za mandát krajiny na bankrot. Jeho dlhy sa naozaj nedajú splatiť ani pri najlepšej vôli a pokračovaní reformných krokov tamojších politikov.

09.03.2015 15:00
debata (3)

Krajina s dlhom 175 percent výkonu ekonomiky je síce menej zadlžená ako Japonsko, ktorého dlh vo výške nad 230 percent sa dá iba rolovať ako koberec, no s väčšími problémami ako ázijský líder topiaci sa v dlhoch. Vláde v Aténach sa síce šikovne podarilo nakrátko znížiť dlh už v roku 2011 na úkor strát bánk doma aj vo svete, ktoré slepo dôverovali dlhopisom Helénskej republiky.

Grécko je v skutočnosti na mizine nielen vinou balkánskych móresov pri správe vecí verejných (nefunguje riadne výber daní, ani jednotná evidencia nehnuteľností v celej krajine, keď niektoré lokálne pozemkové knihy pochádzajú ešte z čias Osmanskej ríše). Grécko si je dobre vedomé svojich nedostatkov aj výčitiek chudobnejších krajín eurozóny, ku ktorým patrí Slovensko. Krajina nakúpila v rokoch 1996 až 2006 zbrane, vojenské lode, tanky, lietadlá a inú vojenskú techniku za 25 miliárd eur, v rokoch 2006 až 2016 plánovala minúť na tieto účely ešte ďalších 26,7 miliardy. Koľko naozaj minula, nie je známe. V súčasnosti sa NATO snaží prvenstvo vo vojenských výdavkoch preniesť na Bulharsko, ktoré sa na úkor nízkej životnej úrovne môže pochváliť dlhom pod tridsať percent HDP.

Podľa nemeckých zdrojov by prípadný odchod Grécka z eurozóny predstavoval amputáciu južného obranného krídla EÚ, čo si únia v žiadnom prípade nemôže dovoliť. Tamojší politici aj voliči sú si svojho geopolitického významu vedomí. Preto europolitici so škrípajúcimi zubami vítajú i drobné ústupky týkajúce sa reforiem, ktoré by umožnili aspoň platenie symbolických úrokov zo štátnych dlhopisov. Nakoniec ich veriteľmi sú prevažne iné štáty EÚ, ktoré nemusia živiť armádu 156-tisíc vojakov. Ak by sme preto chceli Grécko označiť za čierneho pasažiera Európy, sme na veľkom omyle. Je našou spoločnou finančnou obetou a cenou za bezpečnosť v Európe.

Helénska republika dnes pripomína nevyliečiteľného pacienta, ktorého udržuje pri živote iba solidarita v systéme zdravotného poistenia. Minister financií Janis Varufakis pre istotu nosí obálku so svojou rezignáciou stále vo vrecku, pretože na tento post ho museli dlho prehovárať, keď odchádzal z miesta profesora ekonómie v Austrálii. Je expertom na teóriu hier a svoje publikačné výstupy opiera o antické báje a povesti.

Dlhy krajiny pritom chce riešiť iba masívnym vtláčaním štátnych dlhopisov do účtovníctva Európskej centrálnej banky, kde by sa mali roztopiť infláciou vyššou ako z nich platené symbolické úroky. Únosnosť verejných dlhov, ktoré predstavujú 28¤800 eur na obyvateľa, by sa podľa Varufakisa mala znížiť rozsiahlou podporou investícií do projektov z bánk a penzijných fondov. Takýto scenár však v dielach starogréckych filozofov určite nenašiel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #bankrot