Prvých tisíc dní

Pred desaťročím Svetovú banku počúvali politici a ich poradcovia takmer v predklone. Dnes je to rôzne. Ak hovorí o rovnejších podmienkach pre Rómov, na jej odporúčania sa málokto obzerá. A to aj vtedy, keď sa výzvy na razantnejšiu podporu príležitostí pre rómske deti usiluje prepojiť s témami ako starnutie a úbytok obyvateľstva.

21.04.2015 12:00
debata (2)

Nedávno v tomto duchu apelovala na štáty strednej Európy a Pobaltia Mamta Murthiová, riaditeľka Svetovej banky pre krajiny strednej Európy a Ázie. Opakovala známe fakty o tom, že v strednej Európe žijúci Rómovia patria k najchudobnejším obyvateľom Európy, že vysoká nezamestnanosť a bieda sa v ich rodinách prenášajú z generácie na generáciu. Dokazujú to početné výskumy, ktoré Svetová banka za posledné štvrťstoročie urobila.

Murthiová ďalej apeluje, že starnúce krajiny s úbytkom obyvateľstva v produktívnom veku si jednoducho významnú časť svojej populácie nemôžu dovoliť nechať nečinnú a vylúčenú. Tým viac, že ide o populáciu, ktorá na rozdiel od iných rastie a tvorí stále väčší podiel tých, čo sa dostávajú do produktívneho veku.

Základný liek na prelomenie dedenia chudoby a nezamestnanosti musí zohľadňovať to, že sa nerovnosti medzi Rómami a Nerómami zakladajú veľmi skoro. Je overeným faktom, že o kvalite ľudského života rozhoduje jeho prvých tisíc dní. Zlé podmienky v tomto období sa menia na celoživotné znevýhodnenia. Lenže naša spoločnosť necháva deti vyrastať v biede, v nevyhovujúcich bytových podmienkach na to, aby rozvinuli svoje schopnosti a vyrovnali sa vrstovníkom.

Mamta Murthiová žiada, aby význam prvých troch rokov života zohľadnili verejné politiky. Mali by to urobiť zvlášť razantne v prípade detí, ktoré žijú v podmienkach, ktoré devastujú ich nadania. Ako to už vo vyhláseniach nadnárodných inštitúcií býva, neukazuje na nikoho prstom.

To môžeme urobiť my. Ukážem len na dve premárnené šance. Novela zákona o rodine obsahuje mnohé úpravy, ktoré majú pomôcť chrániť najlepší záujem a blaho dieťaťa. Hoci sa jej dôvodová správa zaklína záujmom dieťaťa v každom druhom odseku, o význame vhodných bytových podmienok pre jeho zdravý rozvoj nestratí ani slovo. Nepribudlo v nej ustanovenie, ktoré by mohlo vyvolať zmeny v iných zákonoch a napokon viedlo k tomu, aby rodičia s deťmi neboli odsúdení na život v chatrčiach bez elektriny a tečúcej vody.

Nedbalosť voči zásadnej dôležitosti slušného bývania pre zdravý rast dieťaťa a ignorantstvo voči tisícom detí žijúcich v hanebných chatrčiach potvrdzuje aj návrh východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018. Pre rok, keď budeme predsedať Európskej únii, znižuje transfery zo štátneho rozpočtu do Štátneho fondu rozvoja bývania takmer o 30 miliónov eur. Ako takéto rozhodnutie hodnotiť? Iba tak, že ani najkrajšie predsednícke logo a najskvostnejšie recepcie či kroje nezastrú mizerné podmienky bývanie a fakt, že nedbalou verejnou politikou Slovensko prispieva k celoživotnému mrzačeniu svojich detí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #chudoba #rómska politika