Škodlivosť pevnej meny

Po odstrihnutí menového kurzu franku od eura sa švajčiarska mena posilnila tak, že krajina je najdrahšou v Európe. Vysoký kurz franku si vyžiadal aj zavedenie záporných úrokov na peniaze uložené v tejto mene.

04.05.2015 14:00
debata (3)

Ak má však majiteľ úspor namiesto získania aspoň malých úrokov platiť, zvažuje, či nie je lepšie peniaze nechať ležať len tak v bezpečných trezoroch v susednom Nemecku.

Problémy súvisiace s posilnením franku majú dlžníci naprieč celou Európou. Tým, ktorí sa ulakomili na úvery v tejto mene s nižším úrokom ako napríklad v eurách, zostali iba „oči pre plač“. Značné škody utrpeli aj penzijné fondy, ktoré v snahe dosiahnuť vyššie úrokové výnosy veľkú časť dôchodkových úspor investovali v eurách. V tejto súvislosti analytici prepočítali, že penzijné fondy budú pre konzervatívnych sporiteľov plniť iba funkciu strážcu trezorov plných bankoviek s najvyššou nominálnou hodnotou.

Prudké posilnenie eura predražilo služby cestovného ruchu vo Švajčiarsku a vyprázdnilo nákupné košíky zákazníkom v pohraničných mestách. Okrem extrémne silného franku sú nákupy v susednom Nemecku pre Švajčiarov lacnejšie aj vďaka tomu, že Švajčiarska konfederácia nikdy nebola a nebude členom EÚ. To umožňuje zákazníkom získať z nakúpeného tovaru naspäť daň z pridanej hodnoty zaplatenú napríklad v Nemecku či vo Francúzsku.

Množstvo veľkých švajčiarskych firiem uvažuje o presťahovaní svojho podnikania do zahraničia, kde sú náklady na to oveľa nižšie ako v štáte s enormne silnou menou. Niektoré firmy podnikajúce v pohraničí a zamestnávajúce zahraničných pracovníkov zvažujú, že týchto budú vyplácať po novom namiesto vo frankoch čiastočne alebo úplne v eurách. To by im umožnilo znížiť náklady a tým zvýšiť svoju konkurencieschop­nosť.

Problémom by sa ale následne stalo dôchodkové zabezpečenie takýchto pracovných kozmopolitov, keďže nárok na penziu by sa im počítal po prepočte na švajčiarsku menu z nižšieho vymeriavacieho základu. Jednoznačné nie je ani to, či by vyplácanie mzdy v neželateľnom eure nebol aj právny rébus, ktorý by bol predmetom súdnych sporov medzi dotknutými zamestnancami a firmami, ktoré by a k takýmto praktikám uchýlili.

Vo Švajčiarsku to majú dnes komplikované najmä obchodníci, pretože spotrebitelia chcú za svoju pevnú menu získať čo najviac. V pohraničných oblastiach zasa pribúdajú početné prípady pašeráctva, pretože úspora pri roztvárajúcich sa cenových nožniciach medzi švajčiarskymi a nemeckými cenami je veľká.

Zahraničné médiá si v tejto súvislosti zobrali na mušku buď úsmevné, alebo megalomanské prípady, keď zákazníci pri cezhraničných nákupoch hrubo porušili švajčiarske colné predpisy. Najznámejším sa stal prípad kňaza, ktorý sa v kufri svojho osobného auta usiloval do Švajčiarska prepašovať až tristo kilogramov mäsa, údajne pre svoju potrebu. Švajčiarski colníci si dnes na nedostatok práce sťažovať nemôžu, pretože okrem tovarov sa veľkému záujmu teší aj prevoz zlata či devíz v objemoch, ktoré devízové predpisy tejto krajiny ani Európskej únie nepovoľujú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Švajčiarsko #frank