Kvietky, vtáčky a veľa lásky!

S Mariannou sme sa zoznámili cez sociálnu sieť. Najskôr s jej mužom Jankom Fajnorom, ktorý je synom tatovho kamaráta, vynikajúceho režiséra a scenáristu Jána Fajnora.

06.05.2015 12:00
debata

Môj tato sa svojho času motal pri filme. Urobil scenár pre Ela Havettu Ľalie poľné, aj si vo filme zahral. V tom prvom, Slávnosť v botanickej záhrade, si aj "zalietal”. Fajnor, Havetta a Šikula boli kamaráti. Dnes lietajú v nebi…

Marianna šije šaty. Nie, nie je obyčajná krajčírka, hoci ja si krajčírky, aj obyčajné prišívačky gombíkov, štopkačky, štepovačky, plátačky, obšívačky gombíkových dierok a upravovačky zničených šiat, ktoré vedia z malých vypustením urobiť veľké a z veľkých ubratím malé, vážim.

Marianna je umelkyňa! Vymyslí a ušije šaty svadobné, rajcovné, vtáčikové, kvetinkové. Miluje divoké látky, vtáčiky, zvieratká, kvetinky aj Fridu. Vie kombinovať farby, o čom som sa presvedčila, keď som bola u nich na skúške svojich modrých vtáčikových šiat.

Milujem šijacie stroje, ich zvuk, gombíky, cverny, nitky, háčiky, dedkov, babky, trukle, špendlíky, ihly, a najmä látky. Keď mi Marianna poukazovala, čo všetko doma má, porozkladala látky na stôl i na žehliacu dosku, pochopila som, že to je vášeň, láska a nadanie v jednom… Je fanatička, blázon, divoška. Všetky tie látky som ihneď chcela, ona ich predo mnou kombinovala, vyberala farebné čipky a tyl, zamat, brmbolčeky a pierka na brošne. Cítila som sa ako na starodávnom trhu s látkami, o akých som čítala iba v rozprávkach. Dokonca aj môj syn Vinco vyvaľoval oči a lapal po dychu.

Pod oknom spôsobne spali dve mačky a deti boli v škole. Predstavovala som si, ako sa z nej vrátia a nájdu ich dobrú mamu sedieť za šijacím strojom uprostred tých kvetov, vtáčkov a mušiek či včiel, ako v nejakej farebnej vysnívanej záhrade. A keď si napíšu úlohy, hajde do perín na podušky, ktoré im ušila mama. Okrem kvetov, autíčok a guľôčok im určite do nich zašila aj mech dobrých maminkovských snov.

Keď sme odchádzali, vedela som, že nemusím nič vymýšľať, Marianna ma pozná z knižiek aj zo sociálnej siete, je žena Janka Fajnora, a ten poznal môjho tatu, šaty budú dobré! V obchode si neviem vybrať, nič sa mi nepáči a moje rozhodnutie je niečo medzi menej zlým a zlým…

Vždy som mala rada strelené veci aj tašky. Pokojne by som nosila cylinder a ťahala z neho zajace. Marianna pochopila, rovnako ako asi pochopila, o čom to celé obliekanie je. Trochu hravosti, fantázie, empatie, a najmä o dobrom vkuse módnej návrhárky. Aby vedela ukočírovať vaše šialené predstavy o sebe, prípadne vás posmeliť, o dôkladnom vypracovaní. Lebo nielen v tých poduškách, ona aj do tých šiat, do ich záhybov vtká vždy niečo zo seba.

Poznáme sa zo sociálnej siete. Okrem toho, že na nástenku dáva fotografie šiat, ktoré ušila, často vidíme veľkú fajnorovskú rodinu. Lev Nikolajevič Tolstoj povedal, že všetky šťastné manželstvá sú šťastné rovnako a nešťastné každé inak. Fajnorovci sú šťastné manželstvo celkom po svojom, fajnorovsky. U nich doma býva láska. A to cítiť aj z Marianniných ši­at.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Fajnor