A tu mám platiť dane?

Kam sa to Slovenská republika zase rúti? Ani nemám odvahu to domyslieť. Každým dňom kamsi inam, ako si priali slovenské námestia v roku 1989, zdá sa...

14.05.2015 12:00
debata (29)

Slová riaditeľa RTVS o nevhodnosti šírenia signálu českých televízií na slovenskej hrude, zabalené do vysvetlenia o českým trhom prejedanom reklamnom koláči a porušovaní autorských práv, nie sú veľmi šťastné. V konfrontácii s pocitom, že máme problém so slobodou slova, je snaha znemožniť prístup diváckej obce k obľúbeným českým, vysoko sledovaným, staniciam už iba tým povestným krokom do tmy. Namiesto hľadania riešenia ísť cestou zákazov je vskutku „mimo misy“.

Ako tak už všetko so všetkým súvisí, je zaujímavé si prečítať návrh zákona o tvorbe právnych predpisov z dielne ministerstva spravodlivosti. Mimovládne organizácie prostredníctvom hromadnej právnej pripomienky „reklamujú“ nedostatočnú možnosť verejnosti hovoriť politikom do ich zákonodarnej práce. Nová právna úprava totiž neplánuje účasť verejnosti garantovať priamo v zákone. A neobsahuje ani vládou prisľúbené prísnejšie pravidlá, ktoré by zamedzili zneužívaniu skrátených legislatívnych konaní, ďalšej obľúbenej mocenskej hračky politikov.

Viackrát som sa už vo svojich článkoch zmieňovala o neznesiteľnej ľahkosti prepojenia štátu a cirkvi v názore na pošliapavanie práv teplej komunity. LGBTI ľudia nie sú v zmysle ústavy už „iba“ občiankami a občanmi druhej kategórie. Sú už oficiálne „uznaní“ za špinu. Aspoň podľa Okresnej prokuratúry v Prešove. Pre ňu je v poriadku prirovnanie z kazateľnice, označujúce gejov a lesby za špinu, ktorú treba vytlačiť za hranice štátu.

Na zoznam takýchto „kontroverzných drobností“ nemôže byť žiaden demokratický právny štát hrdý. Vypovedá to o tom, že už dávno nejde iba o ojedinelé náhodné prešľapy exekutívy či justície. Ak doň pripíšeme putinovskú adoráciu, prázdne slová o takzvanej ochrane rodiny (nezabudnime na kňaza z Nevidzian), otrasný stav zdravia, vzdelanosti a neprístupu na pracovný trh časti rómskych komunít (tiež rodín), valcovanie prírody a histórie developerskou zvoľou napojenou na politické štruktúry, plazivú likvidáciu strednej triedy a živnostníkov, nezostáva mi iné, ako sa vrátiť k úvodnej otázke: Kam sa to Slovenská republika rúti? Z odpovede mám čoraz väčšie obavy.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #štát #cirkev #televízie #LGBTI+