Svet ako trma-vrma

Väčšina analytikov sa zhoduje v tom, že sa celý svet ocitol v akejsi trme-vrme. Aj keď to doslovne nepíšu v tomto zmysle, odkaz týchto analýz je pre čitateľov príliš jednoznačný, než aby ho vedeli pochopiť inak.

24.05.2015 10:00
debata (2)

Napríklad Taliansko sa rozhodlo prijímať, ba aj z vody vyloviť, všetkých utečencov z Afriky, ale zároveň ich spravodlivo porozdeľovať medzi ostatné štáty Európskej únie. Hoci tí chcú žiť vraj iba v takých päť-, šesťizbových bytoch, a to len vo vybraných hlavných mestách. Totiž v hlavných mestách úplne iných, spravodlivosťou postihnutých štátov.

V takom tom najspravodlivejšom a najhlavnejšom európskom meste údajne žije niekoľko rodín Rómov zo Slovenska v mestskom parku a vôbec sa nechce vrátiť domov, lebo je im tam vraj lepšie. Dokonca i bez primeraných, teda nejakých nadrozmerných bytov. Domácich to azda trochu znervózňuje, lebo očividne zaberajú miesto pár tisícom nových utečencov.

Ukrajina sa definitívne rozhodla vstúpiť do EÚ, ale odhlasovala si medzitým zákon, podľa ktorého vôbec nemusí splácať dlhy. Istotne sa pritom riadila nejakým nadprirodzeným sociálnym inštinktom, lebo si od nás (i keď neviem dokázať, že práve v tejto súvislosti) pýta rovno našich policajtov. Mnohí spoluobčania z toho vyvodzujú predpojatý záver, že to nemôže byť náhoda.

Tým sa však Ukrajina podstatne odlíšila od Grécka, ktoré malo donedávna veľmi podobný názor. Ten však vždy tvrdo obhajovalo úplne bez nejakých bezprostredných požiadaviek na naše bezpečnostné zložky.

Je iba prirodzené, že tieto súvislosti medzinárodne uznávanej haravary nachádzajú priamy ohlas aj v našej vnútornej politike. Prejavujú sa najmä v opozícii, ktorá už dnes vôbec nemôže brať vládnu stranu vážne, lebo sa blížia parlamentné voľby. V rámci opozície sa napríklad dokonca v nie príliš veľmi veľkej strane – SDKÚ – vytvorila nová platforma.

Údajne pri návrhu kandidátov na šéfa NKÚ „zradil“ rovno predseda. No čo ak sa iba, podobne ako my ostatní, pokúsil pochopiť dianie sveta? A čo ak ho iba nepochopil? Pochopili iba tí druhí! Alebo aj tí tretí! Pozitívne na tom je azda len to, že v doterajšom  množstve opozičných strán sa tým opäť vytvoril priestor pre ich ešte väčšie množstvo, ktoré práve tým, že je väčšie, je aj mocnejšie. Vzhľadom na to má vraj oveľa väčší potenciál pre budúce zjednotenie, než dobre niečo vyše stovky doteraz jestvujúcich politických strán na Slovensku.

V takejto situácii vždy jestvuje nebezpečenstvo, že príde niekto, kto si podrobnejšie prečíta diela Niccola Machiavelliho a znovu to „poriadne“ tým ostatným vysvetlí. Aj zariadi. Ako sa to už toľkokrát v histórii v podobnej situácii stalo.

V úsilí nadobudnúť určité istoty v súčasnom svete som mimovoľne zašiel na daňový úrad. „Myslíte si, že aj budúci rok budem musieť platiť dane ako v tomto?“ spýtal som sa hneď prvej osoby, sympatickej staršej panej na vrátnici.

„Ale áno, nebojte sa!“ Upokojila ma tým najlepším spôsobom. Uľavilo sa mi. Ako každému, komu je jeho budúcnosť úplne jasná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #NKÚ #opozícia #utečenci #Ukrajina