Pozor, škola, čítať zakázané!

My, čo žijeme svoje virtuálne životy na sociálnej sieti, máme možnosť zaspomínať si, ako sme začínali, čo sme robili presne pred rokom, kto nám napísal, čo sme zdieľali, komu sme napísali, prečítať si vlastný status.

27.05.2015 12:00
debata (3)

Niektoré akože dobré fóry sa vracajú a do omrzenia opakujú, iné sú aj po rokoch aktuálne. Tak sa nám napríklad ako bumerang vracia a otravuje dosť otrepaná téma o povinnom čítaní na školách. „I politujeme, i sníme“, odhodíme a… nič. Počkáme si, že akože čo!

Autori školských osnov, učebníc, tety učiteľky v službe aj vo výslužbe odpovedajú na zvedavé novinárske otázočky. Do debaty sa zapájajú aj spisovatelia a radia, či a čo čítať, aby národ aj tak hlúpnuci neosprostel nadobro.

A do toho tu máme i Rok Ľudovíta Štúra, kurnik šopa, aj so Štúrom nudným a nezáživným, i s celou jeho kamarilou. Ba boli pred ním takí, čo po slovensky písali, ale samé otravné a nečitateľné veci. A tak namiesto toho, aby som zdieľala vlastné spomienky, znovu som sa nechala zatiahnuť do otrepanej diskusie o povinnom čítaní.

Nikoho sa nechcem dotknúť, alebo dobre, všetkých sa chcem dotknúť! Tam totiž podľa mňa leží naša bieda – v našom nečítaní a nezáujme o vlastnú literatúru či históriu. Nie že by sme nemali zaujímavú a dobrú literatúru a zaujímavé a dobré dejiny, ale v školách väčšinou sedia tety, ktoré literatúra nezaujíma a nevedia o nej hovoriť tak, aby to niekoho zaujalo.

Aj my sme mali šestnásť a pani profesorka Horváthová nás naučila čítať. Čítali sme aj Valaskú školu – Hle človek opilý žádnemu nemilý aj Sladký je chren červíčkovi. Netreba mudrovať o zjednodušení literárnych textov, narapovaní Valaskej školy či zaradení Keleovej-Vasilkovej do študijného programu, ani o žiakoch, čo o literatúru nemajú záujem. Žiak je leňochod obecný a nemá záujem ani o fyziku, najradšej mága podobne ako jeho rodičia a učitelia mobil, no vari by sa malo konečne hovoriť o znudených dámach učiteľkách, čo nečítajú knižky a zohavia akýkoľvek záujem.

Budúce tety slovenčinárky študujúce v Trnave či Nitre by to mali vedieť, keď sa idú na pár rokov uložiť do škôl a sťahovať z internetu ročníkové práce o slovenskom romantizme alebo moderne. Učiteľstvo je „sväté povolanie“, na našich deckách bude raz stáť svet a keď im neponúkneme a neukrojíme, vezmú si raz samy, len nevieme čo. Kultúrnosť a gramotnosť, aj intelektuálna, je základ.

Deti aj mladí sa kedysi dávno-pradávno učili deklamovať celé knižky, učili sa rétoriku a kaligrafiu, čo sa neskôr odrážalo na ich spôsoboch. Všetci sme sa niekedy učili naspamäť Mor ho aj úryvky z Maríny. Básnička ešte nikoho nezabila, ani prečítaná strana.

Keď vidím učiteľky, ako „pindajú“ na školu a na osnovy, bila by som sa. Nevedia ľudové pesničky, nepoznajú vážnu hudbu, maliarov, spisovateľov a keď hovoria o uzákonení spisovnej slovenčiny, pletú si Hlboké s Dobrou Vodou a Jána Hollého s Jánom Kollárom! Pod ich kuratelou vyrastajú z leňochodov tuponi. Budúci čitateľ sa rodí doma pod perinou pri mame, tatovi či babičke, aby sa napokon zrazil s pani učiteľkou, ktorá mu slovenčinu a literatúru zhnusí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #čítanie #knihy