Leto jedna báseň

Kedysi každú nedeľu prišla za nami báseň rovno do obývačky. Pamätáte si ešte na Nedeľné chvíľky poézie? Dnes si málokto vie predstaviť v televízii podobný program.

29.07.2015 15:00
debata

Málokedy sa vraví o literatúre a na báseň akosi niet času. Poézia sa z našich životov vyparila ako smrad. Vo Francúzsku sú vraj štátom podporované projekty šíriace poéziu medzi mladých ľudí, do škôl, do časopisov. Odrazu sa stala čímsi zákonom chráneným.

V Prahe nájdete automaty, kde sa môžete osviežiť dúškom poézie rovnako ako nápojom. Keď som o nich čítala, zazávidela som. Keby tak naša, moja Malokarpatská knižnica v Pezinku mohla spustiť čosi také veľkolepé! Ako však dostať poéziu do ulíc, keď nemáte peniaze na automat? Nahádzať ju ľuďom do schránok? Vyhodili by básničky spolu s reklamnými letákmi, ktoré im denne zavadzajú.

Nedávno sme v Pezinku v rámci projektu Ďakujem, sused, rozmiestnili knižné búdky. Náš projekt sme nazvali Hľadaj knižku, knižka hľadá teba. Pezinčania aj okoloidúci si majú možnosť vybrať niektorú z vložených kníh, prečítať ju a vrátiť, alebo priniesť knižky, ktoré už nečítajú, a ponúknuť susedom.

Prvým básnikom, ktorého verše zazneli z pražského automatu, bol Egon Bondy. Koho a ako ponúknuť Pezinčanom? Vytlačiť básničky na papier a strčiť ich do búdok, neskôr možno do nemocníc a na stanicu, "porozhadzovať” ich po Pezinku ako reklamu!

Začneme trebárs Jánom Smrekom. Okrem toho, že je vynikajúcim slovenským básnikom, je aj naším regionálnym autorom. Vyrastal predsa v modranskom evanjelickom sirotinci – a naša knižnica sa venuje aj zhromažďovaniu kníh a kompletizovaniu informácií o regionálnych autoroch.

Opísať jednu z najlepších a najznámejších Smrekových básní Bacardi. Tú, v ktorej píše: "Prečo má tiecť len krv?/ Nech tečú nápoje!/ Nech miesto hromobitia kanónov/ je počuť krotký cengot fliaš.”

Bacardi je tvrdý alkohol, ale o cengote fliaš, hoci od vína, vieme v Pezinku a Modre svoje. Aj preto Bacardi. Alebo na inom mieste: "Človek, keď sa raz dotkne oblakov,/ už nemôže sa zmeniť na červa,/ čo vrýva sa len do zemského blata.” Podobne je to s poéziou.

Chýba vám poézia? Tiež sa vám zdá, že sa vytráca zo škôl? Radi by ste stretli verše v novinách či v rozhlase? Malokarpatská knižnica v Pezinku od augusta spúšťa projekt Leto jedna báseň. Každý týždeň vyberieme inú. Môžete si ju vziať domov, nechať na zástavke, v autobuse alebo hodiť známemu do schránky, nech sa aj on poteší. Prečítajte si Smrekovo Bacardi: "Čím väčšia múdrosť do človeka vstúpi,/ tým väčšmi skláňa sa pred mágiami liehu,/ ktoré ho s istotou čarokrásnou prevážajú/ tu od sna k snu a tam od breha k brehu.”

Chýba vám poézia? Prejdite sa cestou z kúpaliska okolo niektorej z našich knižných búdok a vezmite si básničku. Cez deň bazén, večer báseň! Na osvieženie ponúkame Smrekovo Bacardi: "Kedysi dúškom píjali sme vás,/ nápoje slávne,/ korunované vinetami,/ na ktorých všetky reči sveta/ svietili ako drahokamy.”

A ak vás pichne niekde pri srdci, znamená to, že sme dobre triafali. Knižky Jána Smreka máme pre vás pripravené v knižnici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poézia