Štát, ktorý nefunguje

Keď sme pred štvrťstoročím začali budovať trhovú ekonomiku a rozbehli privatizáciu štátneho majetku, bolo treba nastaviť aj pravidlá hry pre bankrotujúce firmy. Pri vzniku spoločnej meny euro si takúto námahu, žiaľ, už nedal nikto.

04.08.2015 11:00
debata

Pritom nezodpovedné hospodárenie jednotlivých krajín eurozóny s verejnými financiami sa dá prirovnať k pravidlám správaniu pasažierov na lodi. Ak sa všetci vyberú na jej jednu stranu, plavidlo sa zvyčajne potopí.

Grécko je odstrašujúcim príkladom, ako nemá vyzerať vzťah medzi štátom a občanom. Slovo verejný majetok je tam výlučne synonymom korupcie, rodinkárstva a rozkrádania v oveľa väčšom rozsahu, ako je to u nás. Byrokracia a chaos v systémoch zdravotníctva a sociálnej správy, veľmi slabé školstvo a takmer žiadne verejné služby vedú k celkovej spoločenskej skepse.

Keď ľudia cítia na vlastnej koži a peňaženke, aké výkony poskytuje verejné zdravotníctvo, nemajú záujem platiť dane ani odvody. Nemocnice, v ktorých si pacient musí kupovať obväzy a nahrádzať nedostatok personálu pomocou rodiny, pripomínajú skôr situáciu v rozvojových krajinách. Nehovoriac o tom, že lekári prácu v ordinačných hodinách považujú skôr za akvizíciu pacientov pre draho platené súkromné ambulancie.

Zaujímavé príbehy a príkoria zo zákulisia bežného života v Grécku možno nájsť v najnovšej knižke Grécka ruleta autorov českého pôvodu Pavly Smetanovej a Yiannisa Koročeka. Podľa nich ide o úžasnú krajinu, pokiaľ je človek zdravý, nepotrebuje sa vzdelávať a má dosť peňazí. V opačnom prípade sa stáva nočnou morou.

Štátna správa v posledných rokoch zosekala nielen počet pracovných miest, ale aj rozličné pre nás kuriózne benefity, príplatky a odmeny. Veľké penzie a platy boli v Grécku výsadou výlučne štátneho sektora, no nie prevažujúcej súkromnej sféry. Autori knihy približujú uplynulú rozšafnosť sociálneho systému na príklade učiteľky klavíra na dôchodku. Tá sa totiž nemôže zmieriť s tým, že po novom už nedostáva 1 600-eurovú penziu po svojom otcovi ako nevydatá dcéra! Ale k svojmu riadnemu dôchodku 1 200 eur dostane ako stará dievka už iba 200 eur.

Oveľa skromnejšie ako predtým musia však hospodáriť s peniazmi státisíce ľudí zamestnaných len sezónne v turizme a cestovnom ruchu. Daň z príjmu dnes Gréci platia bez možnosti uplatnenia nezdaniteľného minima, pričom už od prvého zarobeného eura odvádzajú štátu 26-percentnú daň. Veľmi vysoké sú aj poplatky za diaľnicu, dane z nehnuteľností, ceny energií a benzínu.

Zavedenie eura umožnilo štátu aj občanom žiť vysoko nad pomery. Vinou nezodpovedných politikov a generálov si Grécko prejedlo a prezbrojilo svoju budúcnosť. Vedenie krajiny preto viac ako kedykoľvek predtým potrebuje presvedčiť ľudí, že chyby minulosti sa nebudú viac opakovať. A politikov ostatných štátov eurozóny, ktoré sa naďalej zadlžujú, by mal zase presvedčiť príklad Grécka o tom, že nemôžu sľubovať voličom to, čo im vedia dať iba na úkor zvyšovania verejných dlhov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štát #trhová ekonomika