Zmeny po dohode s Iránom

Pred niekoľkými týždňami sa Irán dohodol o obsahu svojho jadrového programu. Vyspelé krajiny by mali voči nemu postupne zrušiť sankcie. To zľahčí prístup iránskej ropy na svetové trhy. Americké a ruské ropné firmy sa nebudú tešiť. Otázka totiž neznie, či klesnú ceny tzv. čierneho zlata, ale o koľko sa znížia.

07.08.2015 13:00
debata

Súčasná cena za barel ropy na svetových trhoch (50 USD) je blízka k tomu, aby ropný priemysel v oboch veľmociach prežil bez veľkých strát. V júni Irán dodal denne do zahraničia 2,8 milióna barelov. V blízkej budúcnosti to hodlá zvýšiť na 4 milióny a po zrušení sankcií na 4,7 milióna ton ropy mesačne. Teherán nechce nič iné, len aby sa vrátil k hodnotám svojho niekdajšieho podielu na svetovom trhu s ropou. Ekonomické zákony hovoria jednoduchú vec: čím väčšia ponuka, tým skôr cena klesne. Pre Rusko to môže priniesť problémy v raste ekonomiky.

Dohoda mení aj celkové politické prostredie na Blízkom a Strednom východe. Moskva sa usiluje naladiť vzťahy so Saudskou Arábiou, ktorej nepriateľ – Irán – sa opäť stáva priateľom USA. Nedávno boli aj prvé vohľady. Minister obrany, saudskoarabský princ Mohammad bin Salman Al Saud, sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom.

Nie je nezaujímavé, že v prípade Iránu Spojené štáty a Rusko spolupracovali tak, akoby Ukrajina ani neexistovala.

Pre Rusko to môže znamenať to isté čo pre USA: obe krajiny môžu získať na Blízkom východe nové kontakty a trhy. Iránu sa zase uvoľní prístup k úverovým linkám a k technológiám. Nie je nezaujímavé, že v prípade Iránu Spojené štáty a Rusko spolupracovali tak, akoby Ukrajina ani neexistovala. Zmeny v jej ústave znamenajú, že Biely dom a Kremeľ budú spolupracovať aj v prípade tzv. Islamského štátu. USA nedodávajú Kyjevu zbrane – napriek pre globálnu politiku významným otvoreným listom viacerých slovenských občanov – a Ruská federácia pomáha Američanom na Blízkom východe.

Zmluva o iránskom jadrovom programe a zmena kráľa v Saudskej Arábii otvárajú pre Rusko okno na Arabský polostrov. Tvrdí to Vitalij Naumkin, riaditeľ Inštitútu Ruskej akadémie vied pre východnú politiku. Podľa neho sa nový panovník Salmán bin Abd al-Azíz v menšej miere spolieha na USA ako jeho otec. Vojnu v Jemene vedie samostatne.

Rusko na rozdiel od USA ponúka Saudskej Arábii, ale aj Iránu vojenskú spoluprácu, teda chce im predať zbrane. Ruská politika na Blízkom a Strednom východe sa môže na prvý pohľad zdať protirečivá, ale má hlboký zmysel. Poľuje na vhodné príležitosti.

Dohoda s Iránom mení situáciu v geopolitike danej oblasti, preto Moskva hľadá nový priestor a vychádza jej to.

Španielsky odborník Nicolas de Pedro v denníku El Mundo napísal, že dohoda s Teheránom bude mať veľmi rýchle dôsledky pre Blízky východ a štáty Perzského zálivu. Potenciálny efekt sa však netýka len tohto regiónu. Vďaka zmluve sa môže podstatne zmeniť geopolitická situácia v tzv. veľkej Strednej Ázii – od Ruska k Indii a Číne vrátane všetkých bývalých stredoázijských krajín niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

Rozmrazenie iránsko-amerických vzťahov znamená pre Indiu odstránenie šumu, ktorý doteraz existoval vo vzťahoch s USA. V ekonomickej oblasti to prinesie prístup Indie k iránskemu odvetviu energetiky, ale súčasne otvára cestu k perspektívnemu postsovietskemu stredoázijskému regiónu. Teherán ponúkol Dillí rozvíjať prístav Čahbahár, ktorý leží na brehu Ománskeho zálivu a je vstupnou bránou do Iránu a Indického oceánu.

Rusko si je vedomé, že Irán môže mať rozhodujúci podiel na porážke tzv. Islamského štátu, a preto sa mu bude usilovať dodať zbrane. Okrem toho pre ruské energetické firmy môže byť iránsky energetický sektor zaujímavou oblasťou pre dlhodobé investície. Ruská federácia však môže mať obavy z prílevu iránskej ropy a zemného plynu na svetové trhy, ale aj z toho, že môže pre Irán stratiť monopol na prepravu plynu do Európy. Naštrbila ho už Čína. Z Turkménska vedie jeden plynovod do Číny a ďalšie, ktoré krajinu spájajú s Iránom. V zámeroch Európskej únie, ktoré sú zamerané proti Gazpromu, sa môže objaviť nový scenár.

USA a Rusko videli prevýšenie výhod v spolupráci na Blízkom a Strednom východe nad rizikami, s ktorými sa spája súčasná situácia v tomto kúte sveta. Minister zahraničných vecí USA John Kerry varoval pred tým, ak by sa zmluva neratifikovala. Poznamenal, že Irán dostane zelenú na to, aby zdvojnásobil rýchlosť obohatenia uránu, mohol začať práce s reaktorom na ťažkú vodu. To umožní výrobu suroviny pre atómovú bombu, namontovanie výkonnejšej centrifúgy na obohacovanie uránu, a to všetko bez kontroly a inšpekcie.

Pre unáhlených propagandistov a agitátorov ruskej alebo americkej zahraničnej politiky platí známe príslovie: psy brešú, ale karavána ide ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán