Slovenské národné pokračovanie

„Obávam sa, že kým si slovenský národ nahlas neprizná, že mu v žilách koluje xenofóbna krv, dovtedy bude Slovensko cúvať míľovými krokmi v ústrety svojej tragickej minulosti.“ Túto vetu som napísala pred dvoma rokmi v neblahom tušení, kam sa Slovenská republika rúti, netušiac však, že to bude naozaj míľovými krokmi.

27.08.2015 14:00
debata

Pripomínať tragickú minulosť prvej slovenskej štátnosti v kontexte jej dnešnej čudnej mutácie je čoraz naliehavejšia povinnosť všetkých nás, ktoré a ktorí si ctíme ľudský život v jeho jedinečnosti a rôznorodosti zároveň. Prečo?

V centre Bratislavy sa koncom júna konala demonštrácia proti utečencom. Už len ako výrok to znie hrozne. Na pochod extrémistov, ktorý zastrešil xenofóbne naladenie časti slovenského pospolitého ľudu, prišlo niekoľko tisícok „obyčajných“ ľudí… Je to nielen desivé, ale najmä smutné.

Ale to, že časť tohto davu, slobodne šíriaceho myšlienky neslobody, napadne svetové cyklistické preteky – až tak, že bude nevyhnutné ich ukončiť, to už je alarmujúce. Za hranicou chápania, že právo prejaviť svoj názor má každý. Ale držíme dekórum. Tvárime sa až do sebazničenia, že nevieme, že tu nejde o nič iné ako o násilie. Načo inak by boli potrebné kordóny ťažkoodencov?

Politici sa vtedy po búrke na sociálnych sieťach, pod tlakom verejnej mienky a blížiacich sa volieb konečne odhodlali premýšľať o možnostiach, ako podobným pochodom predísť. Výsledok ich dumky (systémom do stratena) sa objavil iba dva mesiace po medzinárodnej blamáži s cyklistickým pohárom World City Downhill Tour.

Na radu polície a samosprávy mesta (sic!) sa pre pochod, aký ukončil Downhill Tour, stiahol zo scény obľúbený bežecký podnik. Agentúra SITA uviedla, že bratislavský „Telekom Night run sa v sobotu konať nebude. Organizátori sa boja o bezpečnosť športovcov, keďže na sobotu popoludní je ohlásený Pochod proti islamizácii“.

Riaditeľ podujatia Peter Pukalovič v oficiálnom stanovisku uviedol, že k posunutiu termínu behu došlo „po porade s partnermi, najmä so zástupcami samosprávy, Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave, zložkami mestskej polície a Dopravného podniku Bratislava“.

Takže je jasné, kam nasmerovať otázku, prečo túto dobrú radu nad zlato dostalo dlhodobo plánované športové podujatie, nie pochod podobný tomu, ktorého násilné dôsledky primali politikov dokonca rozmýšľať o zmenách v zákone o zhromažďova­com práve.

Je načase začať nazývať veci pravým menom. Ak niekto vyzerá, kváka, chodí a správa sa ako kačka, bude to najskôr kačka. Ak niekto plánuje obmedzovať niečie práva pre jeho príslušnosť k niektorej z „nepohodlných“ skupín populácie, ak vykrikuje Na stráž! a máva pri tom ľudáckou zástavou, protifašistický bojovník to zrejme nebude.

Keď šport ustupuje extrémizmu, je zle. A zlo treba odmietnuť. Verejne, jasne, nahlas. Slovenské národné povstanie, hoci inými formami ako pred 71 rokmi, pokračuje. Stretneme sa v sobotu popoludní na Námestí SNP v Bratislave. Vyfarbime sa, priatelia, nech nás mlčanie nevyfarbí samo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #SNP #radikáli #šport #islamizácia