Pozor, žralok na nábreží...

Listujúc v novinách natrafila som na správu o novom bratislavskom „artefakte“, našťastie zatiaľ v nedohľadne. Zdevastované budovy bývalého PKO, ohradené železným plotom, by malo nahradiť planetárium a mediatéka.

25.11.2015 12:00
debata (12)

O kompletnej rekonštrukcii promenády budú vraj hlasovať mestskí poslanci 10. decembra. Našťastie nie som Bratislavčanka ani poslankyňa! Ja si zaštekám a karavána pôjde ďalej, mesto sa trochu zmení, napokon ide o jednu škaredú budovu, akoby ktosi vychýlil krasohľad.

Zmení sa obrázok, pribudne ďalšia a ďalšia, zmení sa druhý, tretí, tak ako „po daždi zjavujú sa na ulici deti“, o chvíľu si Bratislavu nespoznáme.

Mesto je spľundrované a škaredé, jedna budova hore-dolu. A tak čítam taľafatky, ktorými ide moderný investor zamaskovať svoje podnikateľské chúťky o modernom planetáriu, ktoré „ponúkne (!!!) okrem hviezdnej oblohy aj priestor na rôzne kultúrne a spoločenské akcie, prednášky a menšie konferencie“.

(Ako hovorieval český básnik Otakar Březina: „Dovedu si představit.“) O budove, ktorá má byť „skutočne“ (toto slovo milujem!) „výrazným lákadlom nielen pre chodcov a cyklistov na zrekonštruovanej dunajskej promenáde, ale aj pre všetkých, ktorí sa na breh pozrú priamo z rieky alebo z petržalskej strany Dunaja.“

Na obrázku je hnusná budova v tvare akejsi nevydarenej žraločej hlavy. Jej autori sa vraj "Inšpirovali tvarom dunajskej kvapky“. Ani s kvapkou, ani s Dunajom nemá budova na obrázku nič spoločné.

Nové námestie vraj oživí aj mediatéka. Tu moje knihovnícko-spisovateľské srdce zaplesalo, kým som sa nedočítala, že pôjde „o modernú knižnicu 21. storočia, ktorá namiesto kníh ponúka digitálny obsah“. Kristovanoho! Staré slovenské filmy, videozáznamy, zdigitalizované dokumenty, elektronické knihy, vzdelávanie, koncerty, malé divadelné formy, prednášky a diskusie.

„Tým pádom si táto časť promenády zachová svoju kultúrnu funkciu tak, ako na tom trvalo mesto.“ Pracujem v knižnici – už vidím ako tam za kultúrou prúdia davy! Ukáž len Slovákovi nášmu knižku, dá on ti, hovorieval Jonáš Záborský. Ukáž mu ju v digitálnej podobe, pozvi ho na klubový film, premietni mu dáky pre pamätníkov!

Ó, staré dobré PKO! Odporná budova, sľubujúca všetko a nič v jednom, wash and go, keď si predstavím, ako sa kedysi, čo kedysi, vlastne vždy (!) kritizovala budova SNG, táto je oproti ponúkanej opache úplný architektonický funkcionalistický skvost!

Som stará tradicionalistka, čo sa kníh aj Bratislavy týka. Nábrežie bez PKO, knižnice bez kníh, mesto bez kaviarní a terás… Hľa domov investorov, ktorí sa prechádzajú so svojimi futuristickými rodinami a mieria kdesi do žraločej papule za kultúrou. Hnusná budova bez súvislostí, nenadväzujúca na nič, príbeh za tým si ako český básnik „dovedu představit“ taky…

Dúfam, že návrh poslanci neschvália, alebo že sa jeho realizácie nedožijem. V opačnom prípade bude rozďavená žraločia papula na dunajskom nábreží dôkazom toho, ako veľmi je Bratislava a vôbec Slovensko dnes v r…! Odporúčam zachovať rozpadajúcu sa budovu PKO ako artefakt, symbol hnusoby a nekultúry, v akej žijeme.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO