Riziká eutanázie

Začiatok novembra je obdobím, keď zapaľujeme sviečky na hroboch tých, ktorí nám boli blízki. V Nemecku práve v týchto dňoch po búrlivej diskusii vo verejnosti, ale aj v parlamente neprešiel zákon, ktorý by legalizoval pomoc pri asistovanej samovražde.

30.11.2015 12:00
debata (5)

Nemecko sa tak nepripojí ku krajinám EÚ s povolenou eutanáziou. Právo na smrť je umožnené ľuďom trpiacim veľkými bolesťami z dôvodu nevyliečiteľnej choroby bez šance na zlepšenie ich zdravotného stavu najmä formou asistovanej samovraždy. Rozdiel je iba v tom, či ide o eutanáziu vykonanú lekárom, alebo ide len o podanie smrtiaceho nápoja, pričom na život si siahne pacient sám.

Podľa Adama Giertla z Ústavu európskeho práva Univerzity P. J. Šafárika v Prešove je najliberálnejšia právna úprava v tejto oblasti v Holandsku, kde "zákon o ukončení života na žiadosť a asistovanej samovražde“ platí už od roku 2002. Ako z názvu vyplýva, upravuje dobrovoľnú eutanáziu a samovraždu s asistenciou lekára. Lekár nemá byť stíhaný, ak vykoná ukončenie života, prípadne umožní výkon "práva na smrť“ pacientovi, ak budú splnené prísne podmienky.

Okrem Holandska je eutanázia povolená aj v Belgicku, vo Švajčiarsku a v Luxembursku. Na túto tému sa na jeseň viedla debata aj v britskej Snemovni lordov. Tamojší lekári by podľa plánovanej právnej úpravy mali dostať možnosť predpísať smrteľnú dávku liekov pre nevyliečiteľne chorých pacientov. Sami však smrtiacu dávku nemôžu dávať, rovnako ako aj vo Švajčiarsku. V Británii je eutanázia zakázaná. Lord Joffe tvrdí, že zákon vychádza z práva pacienta na vlastné rozhodnutie, pričom v prípade schválenia zmien bude len na pacientovi, či vypije dávku liekov, alebo prijme lieky, ktoré skončia jeho život. Vo Veľkej Británii pribúdajú prípady, keď smrteľne chorí trpiaci pacienti cestujú kvôli eutanázii do cudziny, najmä do Holandska alebo Švajčiarska. Právo na smrť sa tak postupne môže stať predmetom naozaj zvláštneho druhu turistiky, keď účastník zájazdu absolvuje cestu domov vo vopred zakúpenej urne. Anglikánska a katolícka cirkev však s eutanáziou v Británii rozhodne nesúhlasia.

Právna úprava, ktorá by presne definovanou formou umožňovala pozbavenie života v súvislosti  so smrteľným ochorením pacienta spojeným s neúnosným fyzickým utrpením, zatiaľ na Slovensku neexistuje.

Riziko umožnenia eutanázie v spoločnosti tkvie hlavne v tom, aby systém nebol zneužitý, možno aj v rámci strednodobej vízie obmedzovania nákladov na liečbu starých ľudí ukrytej v skratke QALY (Quality-adjusted life year), ktorá sa spomína aj v Národnom programe reforiem v SR 2011 – 2014. Pod touto skratkou sa skrýva model tzv. efektívnych rokov života jednotlivca, keď sa odhadované náklady na liečbu pacienta (najmä seniorov) dostávajú do konfrontácie s tým, koľko má pacient rokov. Z ekonomického pohľadu teda môže ísť v praxi v konečnom dôsledku pri nezvládnutí nastavenia parametrov modelu aj o diskrimináciu starých pacientov v prístupe k zdravotnej starostlivosti v rámci verejného zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #eutanázia