Horných šesťdesiatdva

Ide o pravidelne sa opakujúci scenár: rozvojové mimovládne organizácie poukazujú na alarmujúci nárast nerovností. Svetová ekonomická a politická elita diskutuje. Zaznieva znepokojenie z destabilizácie. Padajú záväzky, možno aj dobre mienené. A o rok znova to isté.

22.01.2016 17:00
debata (4)

Podobne ako vlani aj pred tohtoročným stretnutím globálnej ekonomickej a politickej elity v Davose vydala organizácia Oxfam správu o stave globálnych nerovností. Všetko pokračuje podľa očakávania, len trochu horšie. V roku 2015 vlastnilo najbohatšie percento populácie viac majetku ako zvyšných 99 percent. Magickú polovicu sa teda podarilo prekročiť o rok skôr, ako sa čakalo.

Smerom k špičke pyramídy sa nerovnosti ešte zostrujú. Šesťdesiatdva najbohatších ľudí má dnes viac majetku ako chudobnejšia polovica obyvateľov planéty – 3,7 miliardy. Pred piatimi rokmi to bolo 388 osôb, vlani 80. Trend je zrejmý aj vďaka tomu, že príjmy z kapitálu rastú rýchlejšie ako z práce. Pravidlá tohto sveta, kríza-nekríza, vyhovujú najviac „horným“ šesťdesiatim dvom.

Globálna elita je zas znepokojená. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose opäť počuť obavy z toho, ako rast nerovností spôsobuje politickú destabilizáciu, nárast populizmu. Reálne riziko víťazstva Donalda Trumpa v republikánskych primárkach v USA, jeho protikandidát Ted Cruz je iba svetlohnedou obmenou. Le Penovej cesta k prezidentskému postu vo Francúzsku. Rast popularity extrémistov na západe a autoritárske tendencie v strede európskeho kontinentu…

Vnútorné a vonkajšie krízy rozkladajú projekt európskej integrácie. Séria prevratov a občianskych vojen v severnej Afrike a na Blízkom východe sa javí nezastaviteľná, politická kríza postihuje aj subsaharskú Afriku. Milióny ľudí z týchto regiónov utekajú pred represiou, biedou a zabíjaním.

Pohľad do blízkej budúcnosti veľa optimizmu nepridáva. Automatizácia môže priniesť renesanciu priemyselnej výroby, nové trhy, nie však pracovné miesta. Môže ešte prehĺbiť priepasť medzi tými, ktorých majetok, šťastie či nadanie (čo je do istej miery tiež vec lotérie osudu) stavia na víťaznú stranu, a zvyškom. Dôsledky klimatických zmien dopadajú najtvrdšie na plecia tých „dole“. A globálne mocenské posuny zvyšujú pravdepodobnosť nových konfliktov.

Nevyzerá to ako posledný kŕč atavistických inštinktov pred konečným víťazstvom modernity. Skôr sa zdá, že sa míňajú dni „kapitalizmu s ľudskou tvárou“. Pravda, veľká časť sveta z tej ľudskej tváre nikdy moc nevidela.

Globálna elita už pred niekoľkými rokmi uznala existenciu problému. Ťažšie sa priznáva, že je jeho súčasťou. Jej záujmy sú úzko spojené s pravidlami, ktoré zvýhodňujú kapitál pred prácou, so sieťou daňových rajov, s nespravodlivým prerozdeľovaním ziskov a strát.

Koncentrácia majetku uľahčuje zhromažďovanie moci, jej nespravodlivé rozdelenie umožňuje ďalší rast majetkových nerovností. Horných šesťdesiatdva má záujem tento svet meniť len do tej miery, pokiaľ to neohrozí ich miesto na vrchole pyramídy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #chudoba #Davos