Ženy na bicykli

Blížia sa... Nie, voľby som nemyslela, hoci aj tie už sú na spadnutie. Tak ako tento štát. Ale o tom pred voľbami ani muk. Jedni sú presvedčení, že Slovensko spasia tí druhí. Akoby sme tých druhých už nepoznali z minulosti. Tak ako tých prvých. No nič, nie o tom som chcela.

25.02.2016 17:00
debata (22)

Blížia sa oslavy Medzinárodného dňa žien. Alebo sa možno neblížia, ako kde. MDŽ, ako sme mu v skratke v časoch svetlých zajtrajškov dôverne hovorili, má neinformovaná časť národa za sprofanovaný socialistický výmysel, a táto časť obyvateľstva ho aj úmerne danej predstave slávi.

V závislosti od výšky funkcie a finančných zdrojov ho oslavuje na rôznych miestach: od podnikových jedální až po športové haly. Jedno majú tieto podujatia spoločné. Úcta k ženám to však nie je. Inak by tam nemohli pravidelne zaznievať hlúpe vtipy na adresu žien.

Žien, ktoré šíriteľov oných skvelých vtipov porodili, vypiplali a dodnes sa o nich starajú. Tým spoločným menovateľom je podceňovanie a nedoceňovanie žien. Ale o tom tiež ani muk. Zvlášť nie na MDŽ.

„Niektorí ľudia veria, že ženy by mali ostať doma, variť a venovať sa deťom a domácim prácam.“ Zdá sa vám týchto pár slov povedomých? Tak to ste dobré. Vyslovila ich totiž jedna zo žien Národného ženského cyklistického tímu z Afganistanu, ktorý 118 poslancov z Talianska navrhlo na Nobelovu cenu za mier. A to „iba“ preto, lebo sa tvrdohlavo bicyklujú a rúcajú tak vžité stereotypy o ženách, hoci kvôli tomu čelia násiliu či obvineniam z nemorálnosti.

Nazreli sme do stredovekého ázijského Afganistanu, môžeme ešte nazrieť do afrického stredovekého Alžírska. Alebo sa mýlim v tom, ako si väčšinou predstavujeme tento svet s výnimkou azda Dubaja a Kapského Mesta?

V Alžírsku nedávno aj napriek odporu konzervatívnych moslimov schválili zákon, ktorý tvrdými trestami postihuje násilie páchané na ženách vrátane toho domáceho i náhodného na ulici. A viete, čím sa stredovekí moslimskí odporcovia tohto zákona oháňali? Neuhádnete! Rodinou. Údajne nový zákon príliš zasahuje do intimity jej súkromia.

Premýšľate, že aj toto ste už niekde počuli? Nemýlite sa. U nás sa s obdobnými predstavami stretávame u katolíckych vysokopostavených mužov, ich laických nasledovateľov a ženskej štafáže. Aby som sa vyhla propagácii politických strán, spomeniem iba Alianciu za rodinu s kampaňou Hlas pre rodinu a jej dvojča Konferenciu biskupov Slovenska s jej Desatorom pre lepšie Slovensko (internet napovie).

Z celého tohto predvolebného humbugu úplne postačí vedieť, že biskupi i Aliancia požadujú odstúpenie Slovenska od Istanbulského dohovoru, teda od zásadného dokumentu Rady Európy proti násiliu páchanému na ženách. Čo k tomu dodať? Azda už iba to, že stredovek nelomcuje iba „konzervami“ z Ázie či Afriky, vážené voličky, milí voliči.

„Hovorí sa, že koleso môže zničiť žene budúcnosť, ale ľudia nahovoria veľa vecí. Ak by sme ich počúvali, nikdy by sme neopustili naše domy.“ Ozvenu slov Zahry Hussaini, líderky cyklistiek z Afganistanu, počuť až u nás, na predvolebnom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #MDŽ