Sulík na dne

Voliči SaS hovoria, že na tejto strane oceňujú, že je to slušná, prozápadná a liberálna strana. Jej predseda Sulík a podľa všetkého aj časť členstva, ako sa ukazuje, s takou stranou však v realite nemajú veľa spoločného.

05.04.2016 16:00
debata (81)

Fakt, že predseda liberálov sa stretával s vodcom neonacistov Kotlebom už pred voľbami v roku 2010, aby ho posúril odobrať nejaké to percento SNS, je niečo ešte horšie ako „zrada“ na voličoch. Ako máme vnímať názov strany Sloboda a Solidarita? Nemalá časť jej imidžu je totiž zameraná na ochranu ľudských práv, ochranu menšín, rovného prístupu a demokratických hodnôt.

Sulík sám sa zúčastnil na Dúhovom Pride, po ktorého účastníkoch a účastníčkach členovia a sympatizanti Kotlebovej strany v zelených tričkách kričali oplzlosti a niektorí hádzali vajíčka či dymovnice. Ako môže SaS vôbec uvažovať o akejkoľvek spolupráci s týmito ľuďmi? Veď Kotleba-ĽS NS stojí nielen na opačnej strane policajného kordónu, ale i na opačnom politickom póle. Sú to ľudia hrdo sa hlásiaci k odkazu tzv. Slovenského štátu, k režimu, ktorý poslal na smrť 60 000 ľudí na základe zvrhlých etnických a politických kritérií. Fašisti sú presne tým, proti čomu liberáli za normálnych okolností svojím raison-d'être bojujú. Ako môže „liberál“ inštrumentalizovať fašistov a dúfať v ich vyššie percentá? Jedine, že by mal celý liberalizmus a hodnoty, ľudovo povedané, na háku.

Naposledy nás Richard Sulík presviedčal, že sa v istých otázkach s Kotlebom nezhodnú, ale v ekonomickej oblasti si rozumejú výborne. Sulík asi už zabudol na svoje presvedčenie, že ľudia sú si rovní na základe platenia daní, nie etnickom princípe. Jeho kolegyňa Lucia Nicholsonová nemá dokonca problém podporiť takéto „správne“ zákony. Že to neznamená, že podporia Kotlebove fašistické názory? Slabé záruky. Dva dni po vstupe do Radičovej vlády Sulík vyhlásil, že sa vzdáva agendy legalizácie marihuany aj registrovaných partnerstiev. Veď volič musí chápať, že tieto témy, pre ktoré ho mnohí volili, sú nezlučiteľné so spoluprácou s konzervatívnymi koaličnými partnermi. Malej pozornosti sa dostalo i faktu, že hlavný slovenský liberál sa v Europarlamente nestal členom frakcie liberálov, ale konzervatívcov a reformistov.

Spoluprácou a potenciálnou podporou ich zákonov SaS kotlebovcov legitimizuje ako normálnu demokratickú stranu, akoby to nebol spolok popieračov holokaustu a internetových propagátorov Hitlera. Aj v iných otázkach sú si Sulík a Kotleba blízki. V odpore k EÚ či v prístupe k utečencom, ktorých podľa Sulíka nie je nutné rovno strieľať, ale „stačia vodné delá“. To bude tá solidarita, ako ju vidí SaS: Kotlebov antisemitizmus je neprijateľný, ale ľudia zo Sýrie, to je niečo iné.

Natíska sa otázka, čo po štyroch rokoch odradí Sulíka od toho, aby nešiel s Kotlebom aj do vlády. Veď sa „výborne“ zhodnú v ekonomických otázkach! Ak je schopný považovať ĽS NS za regulárnu stranu, v momente zahodiť akúkoľvek liberálnu agendu kvôli KDH, tak je potom zjavne schopný všetkého a zostúpiť i na morálne dno len preto, aby sa dostal k moci a konečne stal premiérom.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Marian Kotleba #SASKA