Slovenská ruleta

Chodievame cez Veľkonočný pondelok k tete do Kocuríc pri Piešťanoch. Raz ideme z Modry priamo cez Trnavu, inokedy cez Naháč, potom cez Pečeňady... Radi sa pozeráme na krajinu pod Malými Karpatmi. No teraz sa mi vôbec nepáčila. Popri cestách zmizli stromy. Vyzerá to strašidelne.

06.04.2016 15:00
debata (1)

Čo sa deje? Pozerám správy, počúvam, čítam. Nehovorili predsa, že sa chystá celoštátny masaker a výrub zelene. Hádam neboli všetky stromy choré. Otvorím počítač a dozvedám sa, že aj v Bratislave po našom „ozdravujú“ vo veľkom. Vybielili Františkánske námestie, priestor pri Redute.

Dozvedám sa, že nielen cesta z Modry do Kocuríc je vyrúbaná, ale aj v Kocuranoch pri Bojniciach. Anonymní kamaráti zo sociálnej siete píšu, ako sa stromy vytrácajú: „Aj tu bol strom, a už tu nie je. Kde je les, ktorý tu ešte nedávno šumel?“ V Ľubietovej na Podlipe vraj celé popoludnie vrešťali motorové píly. I v meandroch Myjavy na Starej Myjave zmizli všetky stromy a na Vysočine to isté: nové pňoradia. Aj v bratislavskej Dúbravke vraj ťažia drevo, na Záhorí idú ihličnany k zemi, v Čachticiach a na východe sa rúbe, miestami vraj až dohola.

Tak ozdravovanie nevyzerá, takto v mestách, na dedinách a v lesoch navôkol vyzerá barbarstvo. Pília, rabujú a devastujú…

Rok pred rabovačkou stromy „odborne“ orežú, opília a čuduj sa svete, naraz sú choré, bútľavé a práchnivé. A šup-šup ozdravovať! Nik nič nevysvetľuje, hoci za toto by mali byť zodpovední ľudia prinajmenšom odvolaní. Na to totiž neexistuje iné vysvetlenie, ako len to, že zrejme kadejakí kšeftári a gauneri pomocou zákona o štiepkach rozbehli nikým nekontrolovanú ťažbu dreva v mestách.

Prečo sa nik z televízie kompetentných ani primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala neopýta, čo ho zrovnáva so zemou a buduje betónovú džungľu? Prečo nesedia v nedeľu za okrúhlymi stolmi a neúčinkujú v relácii s názvom O päť minút dvanásť, v Dobrých ránach, Popoludniach s rozhlasom, Večeriach s Havranom?

Vo vyspelých krajinách sa pred výrubom o každom strome diskutuje. Uvažuje sa o ňom pri zakresľovaní projektov, veď nič iné tu nemáme iba prírodu!!! Dokonca aj zelení akoby úradovali iba v kanceláriách. Riešia vraj okrem iného toxickú skládku v Hlohovci, snahy o ťažbu ropy na východe, ekologické poľnohospodárstvo a pesticídy, klimatickú zmenu a momentálne aj nového ministra životného prostredia.

Internetom blúdi text uverejnený v Bratislavských novinách od Štefana Holčíka, ktorý tvrdí, že v stredoveku (!) v Bratislave žiadne stromy na námestiach nestáli a pred očami máva obrázkami z korunovácie Márie Terézie. Lenže v stredoveku boli okolo miest a dedín lesy a háje, rieky a pasienky, a nie fabriky, priemyselné a nákupné centrá, čierne stavby či skládky.

Podobné názory sú scestné a nebezpečné rovnako ako to, čo sa na Slovensku deje. S výsadbou parkov a námestí v mestách začali kedysi okrášľovacie spolky. Zacitujem Borisa Filana: „Všetci chceme byť niekde, kde je lepšie, ale keď tam všetci budeme, bude tam zle!“ Na Slovensku už sme došli. Dobrý večer, stará mama!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #výrub stromov